Baleset

Videó a halálos baleset helyszínéről: összeütközött egy busz és egy autó Budapesten

Válogatás nélkül lövöldözött a 13 éves tanuló: ezrek emlékeztek a belgrádi iskolai mészárlás áldozataira

Ezrek emlékeztek Belgrádban az egy évvel ezelőtti iskolai mészárlásra. Tavaly ilyenkor egy 13 éves diák ölte meg kilenc társát és egy iskolaőrt, egy nappal később pedig egy másik fiatal gyilkolt meg nyolc embert Belgrád mellett. A gyilkosságok után nagyszabású fegyverbegyűjtési akció indult, Szerbiában ugyanis akkoriban tíz emberből négy tartott fegyvert otthon.

Sokan voltak pénteken a belgrádi Vladiszlav Ribnikar Általános Iskolánál, hogy megemlékezzenek Szerbia első iskolai mészárlásáról. Egy éve, 2023. május 3-án egy tizenhárom éves fiú két pisztollyal rontott be a belgrádi iskolába, ahol tanult, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Kilenc iskolatársával és egy iskolaőrrel végzett, hat embert pedig megsebesített.

Mivel az elkövető a bűncselekmény időpontjában még nem múlt el 14 éves, a szerbiai törtvények szerint nem volt büntethető.

Azóta egy pszichiátriai intézetben van. Szüleit a tragédia után vád alá helyezték. Apját a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével, anyját pedig illegális fegyverbirtoklással vádolják. Szülei tagadják bűnösségüket.

Kapcsolódó tartalom

Az évforduló alkalmából nagyszabású megemlékezést tartanak a szerb fővárosban. Az emlékmű közelében egy videokollázst sugároztak az áldozatokról. Az iskola melletti parkban sátrakat állítottak fel, ahol a túlélők és a hozzátartozók szakemberekkel oszthatták meg az érzéseiket.

„Az ilyen típusú tragédiák traumatikus hatással vannak mindenkire, aki bármilyen kapcsolatban áll az iskolával. A gyerekek, a szülők, valamint az iskolások családtagjai is mind áldozatai ennek a borzalomnak” – mondta egy pszichológus professzor.

A megemlékezésen a szerb elnök is részt vett. Aleksandar Vucic azt mondta: reméli, hogy soha többé nem fordul elő ilyen tragédia.

„A jövőben foglalkozni fogunk a gyerekek biztonságával, és hiszem, hogy jobb eredményeket fogunk tudni elérni. Igazságot szolgálatunk majd az elkövetők fölött, erről nem mondunk le”

– mondta a szerb elnök.

Az iskolai ámokfutást követő éjszakán egy 20 éves fiatal Belgrád közelében lőtt rá járókelőkre gépkarabéllyal, ő további nyolc embert gyilkolt meg.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők szerint a két vérengzés rávilágított a szerb fegyvertörvények hiányosságaira. A délszláv háborúk után ugyanis rengeteg fegyver maradt a civileknél. Szerbiában egy évvel ezelőttig száz emberre negyven fegyver jutott.

A belgrádi kormány a tragédia után fegyverleadási amnesztiát hirdetett, vagyis bárki büntetlenül leadhatta engedély nélkül tartott fegyvereit, az iskolákban pedig állandó rendőri felügyeletet vezettek be.

Kiemelt kép: Gyászolók gyertyákat gyújtanak a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskola előtt 2023. május 4-én, miután az előző nap egy hetedikes tanuló lövöldözött az intézményben. Nyolc tanuló és egy biztonsági őr életét vesztette (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még