Aktuális

Elhunyt a Gyűrűk Ura és a Titanic színésze

Ukrán kényszersorozás: a kárpátaljai Nagyszőlősön már figyelmeztető lövések is eldördültek a hadkiegészítő parancsnokságnál

| Szerző: hirado.hu
Hazatoloncoltatná a hadköteles korú férfiakat az EU-ból az ukrán elnök főtanácsadója. Mihajlo Podoljak szerint az unió hamarosan Kijevvel közösen meg is fogja hozni az erre vonatkozó döntést. Közben Ukrajnában tovább zajlanak a kegyetlen kényszersorozások, a kárpátaljai Nagyszőlősön például már figyelmeztető lövések is eldördültek a hadkiegészítő parancsnokságnál.

Figyelmeztető lövéseket adtak le a hatóságok a kárpátaljai Nagyszőlős hadkiegészítő parancsnokságánál, ahol feldühödött, egy főleg helyi nőkből álló csoport tagjai próbálták meg kiszabadítani elhurcolt férjeiket. A konfliktus abból alakult ki, hogy az egyenruhások nemcsak az egészséges, de

még a halálos beteg hadköteles korúakat is magukkal vitték.

A nők tiltakozásképpen barikádot építettek az épület elé. A rendőrség szerint emiatt akár hét év börtönt is kaphatnak.

Kapcsolódó tartalom

Kárpátalján az elmúlt hetekben egyre durvábban zajlik a mozgósítás, amit már a helyi sajtó sem hagy szó nélkül. A 18 és 60 év közötti férfiakat az otthonaikból, a munkahelyeikről és az utcáról viszik el a toborzók. Van, akinek körbeállják az autóját és csak ügyvéd segítségével tud szabadulni a hatóságoktól. Kijev a napokban jelentette be az Európa Tanácsnál, hogy ideiglenesen

felfüggeszti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a végrehajtását.

„Szeretnék azokhoz az ukránokhoz fordulni, akik azt hangoztatták, hogy a háború idején diktatúrára van szükség, és korlátozni kell az emberi jogokat. Most a kívánságotok teljesült. Zelenszkij elnök megírta a levelét a jogfosztásról. Abban reménykedtek, hogy nem fog benneteket érinteni, ha közel vagytok az elnökhöz? Dehogynem. Velünk kezdik és veletek fejezik majd be” – mondta egy férfi.

Ukrajnában május 18-án lép életbe a sokak által jogfosztónak tartott mozgósítási törvény,

amely komoly szankciókkal fog sújtani mindenkit, aki nem jelentkezik a seregnél. Aki 60 napon belül nem véteti magát katonai nyilvántartásba, az akár 220 ezer forintnyi bírságot is kaphat.

Kapcsolódó tartalom

„A hadkiegészítőknek ezentúl joguk lesz arra, hogy bírósági döntés nélkül megbüntessenek bárkit, aki nem jelentkezett náluk. Ha a büntetést nem fizetik be, akkor végrehajtás következik, és letiltják az illető bankszámláját és így tovább” – Andrij Oszadcsuk az ukrán parlament rendvédelmi bizottságának elnökhelyettese.

„Az Európai Unió meg fogja hozni a megfelelő döntést a hadköteles ukránok visszaküldéséről”

– erről már Mihajlo Podoljak, Volidimir Zelenszkij ukrán államfő főtanácsadója beszélt egy interjúban. Podoljak szerint nem fogadható el, hogy amíg egyesek harcolnak Ukrajnáért, addig mások külföldről sem támogatják saját országukat.

Kapcsolódó tartalom

„Előbb vagy utóbb az Európai Unió Ukrajnával közösen meghozza az optimális döntést. Én értem ennek az érzelmi részét, hogy ez nehéz és félelmetes. De az már jó, hogy erről elkezdtünk beszélni. Alá szeretném húzni: országunk egyik fele totális háborúban áll, a másik fele meg valahol máshol tartózkodik, és még kritizál is, hogy az állam megfosztja őket bizonyos jogoktól – mondta Mihajlo Podoljak az ukrán elnök főtanácsadója.

Kapcsolódó tartalom

Közben egyre nagyobb a botrány abból is, hogy

a kijevi külügyminisztérium a napokban megtiltotta, hogy a külföldön tartózkodó hadkötelesek útlevelet kapjanak a konzulátusokon.

Az intézkedés több százezer ukrán férfit érint, akiket Kijev így próbál rákényszeríteni, hogy térjenek haza.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még