Baleset

Baleset miatt lezárták az autópályát, hét kilométeres a torlódás

Nyolcezren vonultak némán egy 15 éves francia fiúra emlékezve

| Szerző: Udvardy Zoltán
Nyolcezren vettek részt szombaton a csendes tiltakozó meneten a Franciaország közepén fekvő Châteauroux-ban, melyet egy héttel azután szervezetek, hogy a kisvárosban egy 15 éves afgán fiú halálra késelt egy szintén 15 éves francia fút, Matisse-t.

Mint arról a Le Point című francia lap beszámolt, rendkívüli biztonsági intézkedések előzték meg a közép-franciaországi Châteauroux városába szervezett néma felvonulást. A helyszínre vezényelték a francia rohamrendőrség, a CRS egy századát, nagy számban vonult az utcákra a megyei csendőrség és a városi rendőrség erői, emellett ellenőrizték a kisvárosba vezető, illetve az onnan kivezető utakat, autópálya fel- és lehajtókat.

Egy április végén meggyilkolt fiú, Matisse emlékére a szülei szervezték a „fehér menetet” (Franciaországban ez olyan demonstrációt jelent, amelyen a résztvevők fehér ruhát viselve némán felvonulnak – a szerk.), amelyen nyolcezren vettek részt, számolt be a BFMTV.

Vidra mindenhol

A 15 éves francia tinédzsert egy vele egykorú afgán fiatalember gyilkolta meg április 27-én, az áldozat szívét elérő késszúrással.

Kapcsolódó tartalom

A hozzátartozók meghívására kisváros helyi tisztségviselői is felvonultak. Matisse szülei a néma menet élére álltak, a fiuk képét viselő transzparenssel.

Mint azt a Christophe Marchais, az áldozat apja a France Bleu rádiónak kifejtette,

Matisse családi becenevére utalnak a vidrát ábrázoló fotók, melyet először Châteauroux-ban raktak ki az üzlettulajdonosok a kirakatokba,

így tiltakozva a gyilkosság ellen. A vidrafotók ezután rövid időn belül Franciaország számos más településén is megjelentek a kirakatokban.

Holtában is verhették az áldozatot

A szakácsnak tanuló, közkedvelt fiút egy általa ismert, 15 éves afgán társa azután szúrta mellbe egy késsel, hogy valamin összeszólalkoztak, és Matisse az elkövető szerint megütötte őt – írta a Le Figaro. A sajtóbeszámolókból származó információk szerint a későbbi áldozat valószínűleg meg tudta védeni magát, miután ketten is belekötöttek. Egy X-bejegyzés szerint a konfliktus kiváltó oka az volt, hogy el akarták lopni az áldozat telefonját.

Ezután az afgán fiú hazaszaladt egy késért, majd visszatért és több késszúrással megölte a fiút. Az egyik szúrás egyenesen az áldozat szívébe hatolt.

Egyelőre tisztázatlan, egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot arról, hogy a megkéselt Matisse-t ezek után még pofon is vágta a késelő afgán fiú édesanyja. Más tanúk elmondása szerint az anya megpróbálta elsősegélyben részesíteni az áldozatot – írja a Le Parisien. Az afgán fiút gyilkosság gyanújával letartóztatták, míg a szintén őrizetbe vett anya ellen kiszolgáltatott személy elleni erőszak címen emeltek vádat a Huffington Post szerint.

A baloldali sajtó mindeközben igyekszik provokátornak beállítani a meggyilkolt fiút. A BFM TV hírtelevízió szerint a gyanúsítottat Matisse állítólag arcon ütötte, és felszólította, hogy térjen vissza hazájába, illetve megsértette azzal, hogy „Bin Laden fiának” nevezte.

Matisse apja mindezt határozottan visszautasította, kiemelve, hogy a meggyilkolt fiú anyja olasz és algériai gyökerekkel rendelkezik – írja a France Bleu.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyet övező, s a történteket most már az iszlamizmus térhódításával is összefüggésbe hozó, országos felháborodás előzménye, hogy egy algériai bevándorló pár elrabolt egy 12 éves párizsi kislányt, akit megerőszakoltak, majd halálra kínoztak 2022 őszén. 2023 novemberében észak-afrikai származású férfiak halálra késeltek egy 16 éves fiút a franciaországi Crépolban. Matisse megkéselése két éven belül már a harmadik végzetes támadás volt, amit muszlim hátterű tettesek követtek el francia fiatalok ellen.

A legutóbbi gyilkosság ismét felszínre hozta a bevándorlás kérdését.

„A 15 éves afgán fiatalember közismerten agresszív volt, és ezt a közösségi oldalakon erőszakos, gyakran az iszlámra hivatkozó kommentekkel támasztotta alá. A hatóságok egyébként tudták, hogy erőszakos – mégis szabadon járt-kelt az utcán. Nem kellene a hatóságokat bűnös gondatlansággal vádolni? (…) Matisse, Thomas és Lola olyan nevek, amelyek bevésődtek a kollektív tudatba. Az együttélés mártírjaiként is ábrázolhatnánk őket, de ezt a „sokszínű” rezsim soha nem fogja megtenni, mert arra akar kényszeríteni minket, hogy egymással összefüggésben nem levő eseményekként gondoljunk rájuk!” – írta Mathieu Bock-Coté konzervatív szociológus a Le Figaróban.

A francia migrációs politika újabb drámájaként emlegette a Valeurs Actuelles című lap szerint Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés európai listavezetője a történteket. Éric Zemmour, a jobboldali gondolkodó „frankocídiumról”, franciaellenes népirtásról beszélt, hangsúlyozva „rendszerünk hibáit ebben a drámában”. A Visszahódítás párt vezetője emlékeztetett: a vádlott 15 éves fiú

már április 22-én bírósági felügyelet alá került egy másik ügy miatt.

Ekkor vádat emeltek ellene lopás miatt, amikor késsel fenyegetőzve szerzett meg egy mobiltelefont, illetve az afgán fiatal agresszív, zaklató fellépése miatt egy társkereső oldalon.

Zemmour hangsúlyozta a franciák vágyát a büntetőreform, illetve egy szigorúbb bevándorlási törvény iránt.

Kapcsolódó tartalom

A Le Point című baloldali hetilap szerint péntek este körülbelül tíz „maszkos aktivista” tüntetett a châteauroux-i városháza előtt. A francia nemzeti zászló mellett transzparensek is voltak náluk, melyek között az „Igazságot Matisse-nak!” és „Ébredjetek, franciák!” felirat volt olvasható.


A lap, arról is beszámol, hogy „forradalmi nacionalista” identitású csoport nevében egy férfi felolvasott egy „kifejezetten nacionalista hangvételű” szöveget, amely azzal zárult, hogy „afgánok kifelé!”. Több baloldali sajtótermék azt a következtetést vonta le, hogy a gyilkosság „szélsőjobboldali támadások veszélyét” erősíti fel, illetve hogy a történteknek „semmi köze az iszlámhoz”.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

Ajánljuk még