Időjárás

Záporok szakíthatják meg a ragyogó napsütést

Kanadában letartóztattak három indiai állampolgárt egy szikh vezető meggyilkolása ügyében

A kanadai rendőrség pénteken letartóztatott három indiai állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a tavaly Vancouver egyik elővárosában meggyilkolt szakadár szikh aktivista, Hardip Szingh Nidzsar meggyilkolásához.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrségi sajtókonferencián azt közölték, hogy a három férfi több éve él Kanadában. Hozzátették, hogy a pénteki letartóztatások nem jelentik a nyomozás lezárását.

„Tudjuk, hogy mások is szerepet játszottak a gyilkosságban; meg fogjuk őket találni, le fogjuk őket tartóztatni” – jelentette ki Mandeep Mooker rendőrtiszt, hozzátéve, hogy továbbra is vizsgálják, van-e köze a gyilkosságnak az indiai kormányhoz.

Az ügy diplomáciai konfliktushoz vezetett Kanada és India között, miután Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tavaly szeptemberben azt mondta: hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy Újdelhi által megbízott ügynökök állnak a gyilkosság mögött.

Az 1997-ben Kanadába érkezett Hardip Szingh Nidzsar egy Indián belüli független szikh tagállam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt. Holttestét tavaly június 18-án a Brit Columbia tartománybeli Surrey-ban, a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában álló autójában találták meg.

Kapcsolódó tartalom

Nidzsart az indiai hatóságok terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjával körözték. A férfi az ellene felhozott vádakat kanadai sajtójelentések szerint mindig is tagadta.

A világon Kanadában van a legnagyobb szikh diaszpóra.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még