Aktuális

Joe Biden és Donald Trump is reagált az egyetemi zavargásokra

Iráni külügyminiszter: Szabadon engedték a lefoglalt MSC Aries teherhajó legénységét

Szabadon engedték az iráni Forradalmi Gárda által csaknem három hete lefoglalt MSC Aries teherhajó legénységét – közölte csütörtökön Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter észt hivatali partnerével, Margus Tsahknával folytatott telefonbeszélgetése során.

Kapcsolódó tartalom

„Humanitárius megfontolásból a legénység minden tagját elengedték és visszatérhetnek hazájukba” – jelentette ki az iráni diplomácia vezetője, akit az ISNA iráni hírügynökség idézett.

Amirabdollahián ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a teherhajó lefoglalása jogos volt és összhangban történt a nemzetközi irányelvekkel.

Mint mondta, a jármű radarberendezése ki volt kapcsolva és ezzel veszélyeztette a hajózás biztonságát a Perzsa-öbölben.

A portugál zászló alatt hajózó MSC Aries iráni közlések szerint izraeli tulajdonban áll. Az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti erői április 13-án tartóztatták fel a hajót a Hormuzi-szorosban, az akciót a teheráni vezetés első megtorló intézkedésének tartották a damaszkuszi iráni diplomáciai képviselet ellen végrehajtott izraeli légicsapás nyomán.

Kapcsolódó tartalom

Adrienne Watson, a washingtoni Nemzetbiztonsági Tanács titkára április közepén tett nyilatkozata szerint a hajó legénysége indiai, Fülöp-szigeteki, pakisztáni, orosz és észt állampolgárokból állt. Egy indiai tengerésznőt már április 18-án elengedtek a hatóságok.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még