Időjárás

Érkezik a vihar! Jól indul a nap, aztán jön a fordulat

A gyerekeket is feláldozzák a sikeres bejutásért az illegális migránsok

| Szerző: hirado.hu
Gyerekeket használnak „emberi pajzsként” az illegális migránsok a francia strandokon, hogy feltartóztassák a rendőröket. Az új taktikát azért találták ki, hogy így akadályozzák meg a hatóságokat a migránsokat szállító csónakok elfogásában. A La Manche csatornán az Egyesült Királyságba bejutni próbáló illegális migránsok száma az elmúlt években drasztikusan növekedett. 2018 óta 121 ezer személyt fogtak el a parti őrség emberei, akik kisebb hajókkal vagy gumicsónakon próbáltak átkelni a csatornán, összesen pedig 6667 migráns járt sikerrel.

„Láttuk, hogy botokkal, fémrudakkal, machetékkel támadtak rájuk, nőket és gyerekeket használtak fel az átkeléshez. Emberi pajzsként használták őket, hogy megállítsák a rendfenntartókat” – idézte a Daily Mail című lap egy brit határőr szavait, aki arról beszélt, hogy az illegális migránsok hogyan támadtak a francia parti őrség munkatársaira. A brit rendész elmondta: szorosan együttműködnek a francia hatóságokkal, mivel a gumicsónakos átkelési kísérletek mindkét országnak problémát jelentenek.

Kapcsolódó tartalom

A kis hajókkal és gumicsónakokkal átkelő migránsok elfogására létrehozott parancsnokság (Small Boats Operational Command) tagja hangsúlyozta: a migránsok szervezett bűnbandákban működnek és egyre erőszakosabbak a határőrökkel szemben. Arra kérték a francia hatóságokat, hogy

jelentősen fokozzák a migránsok partra szállásának megakadályozására irányuló erőfeszítéseket, miután öt migráns, köztük egy hétéves kislány meghalt, amikor egy botokkal és késekkel felfegyverkezett rivális csoport megrohamozta a csónakjukat.

A lap szerint a hatóságok a gumicsónakok kilyukasztásával próbálják megakadályozni a vízi átkelést, amiért egyesek akár ezer fontot (450-460 ezer forint) is kifizetnek az embercsempészeknek.

Kapcsolódó tartalom

Erőszak a migránsok között

A Daily Mailnek nyilatkozó brit határőr arról is beszámolt, hogy a francia partokon lévő Loon Plage kempingben múlt hétvégén rivális embercsempészbandák csaptak össze, melynek során egy kurd migránst agyonlőttek. A brit határőr elmondta, hogy a csempészek között rendszeresek az összecsapások, és nem tisztelik az emberi életet. Az egyik csónak elindulásáról például azt mondta:

„Láttuk, hogy gyerekeket és nőket tapostak el, amikor megpróbáltak felszállni a hajókra.”

Ruandába toloncolnák őket

A Daily Mail emlékeztetett, hogy a brit kormány úgynevezett ruandai törvényjavaslata – hónapokig tartó késlekedés után – a múlt héten végre törvényerőre emelkedett.

Kapcsolódó tartalom

Ezek alapján a belügyminisztérium tisztviselői megkezdhetik a kitoloncolásra kijelölt migránsok első csoportjának őrizetbe vételét.

Emellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is támogatja, hogy harmadik országba toloncolják a menedékkérelmek elbírálása céljából a migránsokat.

A brit hírportál arra is emlékeztetett, hogy a bizottság vezetője a júniusi európai parlamenti választások közeledtével már arról beszélt, hogy az európai menekültjog alapvető megváltoztatására van szükség, és megváltoztatnák a „harmadik ország” koncepcióját is. „Bárki, aki az EU-ban menedékjogot kér, átkerülhetne egy biztonságos harmadik országba, és ott lefolytathatná a menekültügyi eljárást” – idézte szavait a lap. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig azt mondta, hogy már az unió vezető pártjai is felismerték, hogy a migránshajók megállításának egyetlen módja az elrettentés.

A Daily Mail eredeti cikke itt olvasható.

Kiemelt kép: Migránsok gumicsónakban kísérelnek meg átkelni a La Manche csatornán 2023. augusztus 24-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

Ajánljuk még