Lényeges

Vége a recessziónak: 1,7 százalékkal nőtt a GDP

Ukrán határőrség: Harminc hadköteles korú férfi vesztette életét illegális határátlépés közben

Az Oroszországgal vívott háború kezdete óta mintegy harminc olyan ukrán férfi vesztette életét, aki szökni próbált az ország területéről, hogy elkerülje a részvételt a harcokban – mondta el az ukrán határőrség szóvivője hétfőn este az Ukrinform hírügynökségnek.

Andrij Demcsenko közlése szerint többen úgy haltak meg, hogy hegyeken vagy hegyi folyókon próbáltak átkelni. A szóvivő elmondta, az illegális határátlépési kísérletek mindennapos esetek, többnyire a moldovai és a romániai határszakaszon próbálkoznak az ellenőrzőpontoktól távol eső részeken. Hamis dokumentumokkal pedig a lengyel határátkelőknél próbálnak a legtöbben átjutni.

Demcsenko beszámolt arról is, hogy

a háború kezdete óta az ukrán határőrök mintegy 450 olyan bűnbandát lepleztek le, amelynek tagjai embereket próbáltak átcsempészni a határon.

Bizonyos kivételektől eltekintve az általános mozgósítás alapján Ukrajnában a 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az ország területét, hogy bármikor harctéri szolgálatra küldhessék őket.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán határőrszolgálat hétfőn a közösségi médiában azt közölte, 24 férfi úgy halt meg, hogy a Tiszán próbált átkelni román területre.

Április elején Andrij Demcsenko arról beszélt, hogy naponta átlagosan tíz embert tartóztatnak fel a hatóságok illegális határátlépési kísérlet közben.

Múlt héten Ukrajna felfüggesztette a konzuli szolgáltatásokat a külföldön élő, hadköteles korú férfi állampolgárai számára, arra hivatkozva, hogy nem várhatnak segítséget az államtól azok, akik maguk nem segítik az állam túlélését az Oroszországgal szembeni háborúban.

A BBC tavaly novemberi riportja szerint addig csaknem 20 ezer ukrán férfi szökhetett át Romániába, Moldovába, Lengyelországba, Magyarországra és Szlovákiába, hogy elkerülje a katonai szolgálatot.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még