Időjárás

A száraz, meleg idő után jön a fordulat – térképen mutatjuk mi várható a következő napokban

A német oktatási miniszter arra kéri az egyetemeket, hogy vizsgálják felül kínai kapcsolataikat

Bettina Stark-Watzinger német oktatási miniszter arra szólította fel egy vasárnap megjelent interjúban az ország egyetemeit, hogy vizsgáljanak felül minden közös projektet Kínával a nemrég történt kémkedési ügy miatt.

A kémkedés gyanúja miatt letartóztatott három német állampolgár esete ismét világossá tette, hogy nem szabad naivnak lennünk Kínával szemben – mondta a WirtschaftsWoche című német gazdasági hírmagazinnak Stark-Watzinger.

Kapcsolódó tartalom

Még alaposabban kell mérlegelnünk az együttműködés kockázatait és előnyeit, különösen a tudomány és az egyetemek területén. Ez magában foglalja a meglévő együttműködési kapcsolatok felülvizsgálatát is” – tette hozzá.

Egy hete a német szövetségi bűnügyi hivatal őrizetbe vett Düsseldorfban, illetve Bad Homburgban két férfit és egy nőt, mert a gyanú szerint legkésőbb 2022 júniusa óta dolgozhattak a kínai hírszerzésnek. A hatóságok szerint katonai technológiákkal kapcsolatos információkat adhattak át Kínának.

Kapcsolódó tartalom

Őrizetbe vételük idején éppen olyan kutatási projektekkel kapcsolatban folytattak tárgyalásokat, amelyek a kínai tengeri harci képességek bővítéséhez lehettek hasznosak Peking számára. Az egyik elfogott férfiról azt lehet tudni, hogy katonai innovációkhoz köthető adatokat adott át a kínai titkosszolgálat egy munkatársának.

Stark-Watzinger azt is elmondta, hogy csak olyan projekteket szabad támogatni, amelyek egyértelmű hozzáadott értékkel bírnak Németország és Európa számára.

Ugyanakkor kijelentette, hogy Berlin továbbra is támogatni fogja a független kínai szakértelem fejlődését.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még