Baleset

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Lemondásra szólította a moldovai belügyminisztert és a rendőrfőnököt az autonóm terület vezetője

Evgeniya Gutul, a moldovai gagauz autonóm terület vezetője pénteken lemondásra szólította Adrian Efros moldovai belügyminisztert és Viorel Cernauteanu rendőrfőnököt, a hatóságok állítólagos provokációja miatt a chisinaui repülőtéren.

„Azt szeretném mondani a belügyminiszternek és a rendőrfőnöknek, hogy nem volt szabad engedniük, hogy így bánjanak a saját állampolgárainkkal, s ezért le kell mondaniuk. Ők a moldovai népet kötelesek szolgálni, nem pedig egyes személyeket a kormányzatban és a parlamentben” – hangozatta a gagauz vezető, aki pénteken tért vissza Moszkvából.

Sérelmezte azt is, hogy a rendőrség csaknem egy órán át tartotta őt a repülőtéren átkutatva holmiját, vele utazó munkatársai ellen pedig büntetőeljárás megindítását fontolgatják.

Gutul ellen egyébként szerdán indítottak büntetőeljárást a pártfinanszírozási szabályok megsértése miatt. Azzal vádolják, hogy 2019-től 2022-ig oroszországi forrásokat csatornázott át az emigrációban élő Ilan Shor üzletember vezette, mostanra betiltott ellenzéki Sor párthoz.

Kapcsolódó tartalom

A gagauz politikusnő viszonya feszült az európai integrációra törekvő chisinaui vezetéssel, amely tart Moszkva, illetve a száműzött oligarchák befolyásától a belpolitikai életre.

Gutult több mint száz híve várta a nap folyamán a repülőtéren. Megérkezése előtt azonban a hatóságok bombariadóra hivatkozva kiürítették a légikikötőt, s csak azt követően oldották fel a vészhelyzetet, hogy a gagauz politikusnő elhagyta az épületet, akinek összegyűlt hívei azt skandálták, hogy „Győzelem”.

Gutul Moszkvában egyebek között az Eurázsiai Gazdasági Unió képviselőivel tárgyalt az együttműködésről, valamint a moldovai ellenzéki erők összefogásáról. Az április 21-én, Győzelem néven létrejött politikai blokk az ország Nyugatbarát elnöke, Maia Sandu vezette Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) ellenzékeként alakult meg. Az ellenzéki összefogásban résztvevő politikai erők azt állítják, egy ilyen találkozó nem lett volna lehetséges Moldovában, ahol szerintük az ellenzéket üldöztetés éri az ország Nyugatbarát politikájának bírálata miatt.

A delegátusokat visszatértükkor fokozott ellenőrzésnek vetették alá, csomagjaikat átkutatták, illetve készpénzt is lefoglaltak náluk arra hivatkozva, hogy az összegeket egy bűnszervezet érdekében hozták az országba. Később több tucat címen a rendőrség házkutatást is tartott.

Ajánljuk még