Baleset

Nem tudott megállni, a kikötőbe csapódott a 200 méter hosszú luxushajó – Videó

Tovább pusztítanak az áradások: egész lakónegyedeket öntött el a víz, valahol már közel negyvenen meghaltak

| Szerző: hirado.hu
Áradások pusztítanak a világ több pontján. Oroszországban és Kazahsztánban még mindig rengeteg településen áll a víz. Kína délkeleti részén is ítéletidő tombol, az árvizek és a földcsuszamlások miatt négyen meghaltak, tízen eltűntek. Kenyában pedig már a negyvenhez közelít az árvíz halálos áldozatainak száma.

Csaknem három héttel a pusztító gátszakadás után még mindig egész lakónegyedek állnak víz alatt Nyugat-Kazahsztánban. Az ország tartományainak több mint felében árvizek pusztítanak, számos településen pedig továbbra is csak csónakkal lehet közlekedni. Bár a legtöbb régióban már valamennyire stabilizálódott a helyzet, néhol még mindig gyűlik a víz oroszországi tározókból.

Kazahsztánban április ötödike óta tartanak az áradások, miután átszakadt az oroszországi Orszk város egyik duzzasztógátja. Kedden a kormány bejelentette, hogy az árvízkárosultak újabb támogatásokra lesznek jogosultak, a pénzből új bútorokat tudnak majd venni.

Kapcsolódó tartalom

Oroszországban az Urál környékén is súlyos a helyzet. Bár Orenburgban a legsúlyosabban érintett településen már fokozatosan húzódik vissza a víz, rengeteg otthon még mindig víz alatt áll. Kirgizisztán ezért 350 tonnányi humanitárius segítséget küldött Orenburgba. A szállítmányt 10 kamion juttatta el a városba.

Kína délkeleti részén is áradások pusztítanak. A térséget napok óta heves esőzések sújtják. Kanton környékén

több mint százezer embert kellett kitelepíteni a földcsuszamlások miatt, azonban így sem sikerült elkerülni, hogy az ítéletidőnek halálos áldozatai legyenek.

Kapcsolódó tartalom

Számos településen akadozik a víz -, valamint az áramszolgáltatás. A földcsuszamlások miatt rengeteg út és híd rongálódott meg. A Meteorológiai Szolgálat szerint a következő napokban enyhülés várható, de a hétvégén újból heves esőzésekre kell számítani.

Kenyában is hetek óta pusztítanak viharok és áradások, sokakat a helyi Vöröskeresztnek kellett kimenekíteni az elárasztott otthonukból. A kelet-afrikai országban eddig

több mint tízezren kényszerültek elhagyni az otthonukat, a halálos áldozatok száma pedig egyre nő.

„Nagyon sok házat elárasztott a víz, többen csapdába estek. Ezért is jöttünk képzett kutató- és mentőcsapattal. Megpróbáljuk kiszabadítani a bent rekedt embereket” – mondta a Vöröskereszt munkatársa.

Kapcsolódó tartalom

A kenyai meteorológiai szolgálat szerint a jövő héten további heves esőzések várhatók, az árvízveszély miatt pedig riasztást adtak ki. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy

mindenki kerülje az elöntött területeket, és a felhőszakadások alatt senki ne üljön autóba.

A térségben azonban nem csak Kenya szenved az áradásoktól. Tanzániában szintén többen meghaltak az ítéletidő miatt, de Szomáliában és Burundiban is rendszeresek az árvizek.

Kiemelt kép: Vízben álló autóikat nézik helyi lakosok az árvízzel elöntött oroszországi Orenburgban 2024. április 13-án. (Fotó: MTI/EPAMTI/EPA)

Ajánljuk még