Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

Százezrek tüntettek Argentínában a felsőoktatási rendszert sújtó megszorítások ellen

Százezrek tüntettek helyi idő szerint kedden Argentínában a felsőoktatási rendszert sújtó megszorítások ellen.

A Buenos Aires-i Egyetem közlése szerint több mint félmillióan vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a Javier Milei elnök által bevezetett szigorú takarékossági program miatt.

„Kiállunk a nyitott és szabad egyetemi közoktatás védelmében, amely népünk egyik fontos vívmánya, és amelyet nem fogunk feladni”

– mondta Adolfo Pérez Esquivel Nobel-békedíjas argentin művész a kormány székhelye előtt tartott központi demonstráción.

Az argentin oktatási rendszer az egyik legjobbnak számít Latin-Amerikában. Az egyetemi oktatás ingyenes, és a környező országokból sok fiatal tanul tovább Argentínában.

Kapcsolódó tartalom

Az argentin kormány nemrég drasztikus mértékben, 71 százalékkal csökkentette az állam által fenntartott egyetemek költségvetését. A La Nación című napilap jelentése szerint, ha az állam nem növeli a forrásokat, a Buenos Aires-i Egyetem az év közepe után nem fogja tudni kifizetni a béreket az alkalmazottainak.

Az országot évek óta súlyos gazdasági válság sújtja.

A tavaly decemberben hivatalba lépett, ultraliberális politikát követő Milei szigorú megszorítási csomagot vezetett be, több ezer munkahelyet megszüntetett az állami szektorban, csökkentette a támogatásokat, és karcsúsította a szociális programokat.

Hétfőn – több mint 15 éve először – azt közölték a hatóságok, hogy az első negyedévben költségvetési többlet mutatkozott.

Az új államfő bírálói szerint azonban az intézkedések sok embert szegénységbe taszítanak, és például az oktatási szektort érintő megszorítások hosszabb távon is veszélybe sodorhatják az ország jövőjét.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még