Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

Káosz a német kormányban: megszorításokra készül a repedező jelzőlámpa-koalíció

| Szerző: Blazsek Olivér
Drasztikus megszorításokra készül a német kormány, melynek részeként felemelné a nyugdíjkorhatárt és visszavágná a szociális kiadásokat. A liberális szabaddemokraták megszorítási javaslatai azonban az úgynevezett „közlekedésilámpa-koalícióban” sem arattak osztatlan sikert, ami újabb törésvonalakhoz vezethet a költségvetési hiány miatt kialakult német kormányválságban.

A jelenlegi 63 évről fokozatosan 67 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, visszavennék a túlórakedvezményeket és gyökeresen alakítanák át szociális juttatások rendszerét – többek között ilyen javaslatok szerepelnek a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) 12 pontos reformtervében, amelyet a hétvégén terjeszthetnek a párt éves kongresszusa elé. A javaslatcsomag hárompárti – szociáldemokraták (SPD), FDP és Zöldek; a három párt fő színéből ered a közkeletű „jelzőlámpa-koalíció” elnevezés – kormányon belüli kritikáiról pedig a Der Spiegel írt részletesen.

Kapcsolódó tartalom

Az elszabadult költségvetési hiány miatt a gazdasági tárcát irányító szabaddemokraták radikális javaslatcsomaggal álltak elő.

A német költségvetési hiány körüli vita 2023 decemberéig nyúlik vissza. Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, a német a kormánypártoknak csak februárra sikerült megállapodniuk a 2024-es költségvetésről.

A költségvetési tervezet ugyanis mintegy 477 milliárd euró kiadással számolt, ebből 39 milliárd euró volt új hitelfelvétel. Ez a német alkotmányban 2009-ben rögzített úgynevezett adósságfék által megengedett maximum, amely a hiteleket az ország gazdasági teljesítményéhez köti. Az adósságféket eddig kétszer függesztették fel: egyszer a koronavírus-járvány idején, majd 2022 tavaszán, az ukrajnai háború kitörése után. Ennek értelmében 2024 elején

Németország adósságállománya meghaladta a 2400 milliárd eurót (körülbelül 92 ezer milliárd forintot).

A Berlinben évtizedek óta nem tapasztalt költségvetési hiány miatt jelentős infrastrukturális beruházások, valamint digitalizációs-, illetve az új lakáshiányt enyhítő fejlesztések maradtak el. Hiány alakult ki a katonai szektorban is. A kormány mintegy 100 milliárd eurónyi új adósságot vett a nyakába 2022-ben, hogy fejleszthesse a német hadsereg, a Bundeswehr eszközparkját, azonban az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat január óta szintén a Bundeswehr részére létrehozott különalapból kell finanszírozni.

Kapcsolódó tartalom

A megszorítások következménye volt az év eleji német gazdatüntetés-sorozat, a Scholz-kabinet ugyanis 480 milliárd eurót, köztük a német mezőgazdasági termelőknek eddig alanyi jogon járó üzemanyag-támogatást akarta elvonni a gazdáktól.

A dízeltámogatás megvonása – az európai piacokat elárasztó olcsó és gyengébb minőségű ukrán gabonával kiegészülve – pedig a Berlinben és több nagyvárosban is tüntető gazdák szerint a megélhetésüket fenyegette.

Kapcsolódó tartalom

Ilyen előzmények után terjeszthetik az FDP hétvégi, berlini kongresszusa elé azt a 12 pontos tervezetet, amely a következő megszorításokat tartalmazza a közszolgálati ZDF hírportáljának összefoglalója alapján:

  • a „polgári juttatások rendszerének” újragondolása, az állampolgári jogon járó állami támogatás összegének visszaszorítása;
  • a túlórakedvezmények és bizonyos adókedvezmények eltörlése;
  • a jelenlegi 63 éves nyugdíjkorhatár 65, majd 67 évre emelése;
  • a megújuló energiaforrásokra szóló támogatások jelentős csökkentése, illetve megszűntetése;
  • a német vállalkozások számára versenyhátrányt jelentő ún. szolidaritási adó megszűntetése

A liberális FDP tervezete heves kritikákat váltott ki már a kormánykoalíción belül is. A zöldpárti német külügyminiszter, Annalena Baerbock szerint az FDP

a „demokratikus erők” közötti egységet gyengíti éppen akkor, amikor még nagyobb összefogásra lenne szükség.

A külügyminiszter megjegyzése úgy kapcsolódik a költségvetési vitához, hogy a Scholz-kabinet rögzítette: a 2024-es német szövetségi költségvetésnek a nagyobb társadalmi egyenlőség elérését és a demokrácia erősítését kell szolgálnia.

Kapcsolódó tartalom

A bankárszemléletet kritizálja az SPD

„Az SPD nem fogja hagyni, hogy országot befektetési bankárok szemlélete szerint vezessék. A jelenlegi koalíció alapja a megállapodás, és az is marad” – jelentette ki Kevin Kühner, a szociáldemokraták főtitkára egy interjúban. Kühner a liberális koalíciós partner 12 pont tervezetére reagálva kijelentette: a zöld fordulat végrehajtásához és az újfajta társadalombiztosítási rendszer kiépítéséhez stabil gazdasági alapokra van szükség, az erről szóló konkrét javaslatokat pedig a koalíciós bizottságban kell megvitatni.

„Ez egy koalíció, nem egységpárt; itt különböző pártok működnek együtt, amelyeknek különféle elképzeléseik vannak” – szögezte le Bijan Djir-Sarai, az FDP főtitkára a párt hétfői elnökségi ülése után.

„Ez nem a Zöldek pártgyűlése, nem az SPD kongresszusa, és nem is a jelzőlámpa-koalíció konferenciája lesz. Ez az FDP párt kongresszusa. A dolgok természete, hogy ott vitatjuk meg az ország gazdasági helyzetét, majd levonjuk a következtetéseket”

– védte meg pártja gazdasági kompetenciáját és a (hétvégi elfogadását követően) a koalíciónak beterjeszteni kívánt 12 pontos tervet Djir-Sarai.

Már az év elején arról szóltak a híradások, hogy a 2025-ös német választások előtt szakadhat a „közlekedési lámpa”-koalíció, az FDP pártkongresszusa előtti, a fentiekben kifejtett előzményei pedig újabb löketet jelenthetnek ebben a folyamatban, miközben a Statista összesítése szerint már 30 százalék felett mérik a Friedrich Merz vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) támogatottságát.

A kiemelt kép illusztráció: Sötét felhők a német parlament, a Reichstag épülete fölött Berlinben, 2022. szeptember 28-án (Fotó: EPA/Filip Singer)

Ajánljuk még