Aktuális

Csütörtökön 11 órától Kormányinfó!

A zsúfolt belváros utcáin vágtattak végig az elszabadult katonalovak, többen megsérültek

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és anyagi károkat szerdán London belvárosában.

Az incidens a brit főváros leglátogatottabb, turistákkal zsúfolt belső negyedében történt.

Kapcsolódó tartalom

A szerda délutánig elhangzott hatósági beszámolók szerint a Household Cavalry – vagyis a brit hadsereg egyik elitalakulata, a királyi családhoz kötődő rendezvényeken is gyakorta szereplő udvari lovasság – öt lova szabadult el és vágtatott végig a londoni belvároson, levetve lovasaikat.

Az egység a Buckingham-palota – III. Károly király első számú londoni hivatala – közelében, a Belgravia városrészben végzett gyakorlatokat, amikor a lovak valószínűleg egy építkezés zajától megijedve megvadultak.

Matt Woodward alezredes, a Household Cavalry lovassági ezredének parancsnoka szerda esti nyilatkozatában elmondta: nagy magasságból építési anyagok zuhantak közvetlenül a gyakorlatozó alakulat mellé, és emiatt az egység lovai ijedt vágtatásba kezdtek.

A hétfős lovas alakulat az uralkodó júniusban esedékes hivatalos születésnapi ceremóniája, a Trooping the Colour rendezvényeinek előzetes próbáira készült.

Az egységből elszabadult öt ló London zsúfolt belvárosi utcáin végigvágtatva embereket sodortak el és járművekben – köztük egy városnéző buszban – okoztak jelentős károkat.

A londoni mentőszolgálat szerda esti beszámolója szerint három helyszínről négy sérültet kellett kórházba szállítani. Hárman közülük katonák, akik leestek a megbokrosodott lovakról, a negyedik sérült egy civil kerékpáros.

A mentők szerint egyikük állapota sem életveszélyes.

Az öt lovat délutánig sikerült ismét befogni. Többet közülük járókelők állítottak meg.

Kapcsolódó tartalom

Az incidens közben legalább két ló is megsérült. A közösségi médiában megjelent felvételeken látszik, hogy az egyik ló testét vér borította.

A londoni tűzoltóság szerda esti beszámolója szerint az elszabadult lovakat drónok segítségével kutatták fel. Az egyiket csaknem tíz kilométerre az incidens helyszínétől, London keleti részében találták meg.

A brit hadsereg ismertetése szerint a Household Cavalry különösen nagytermetű, erős lovakból válogatja állományát, mivel az alakulat lovai rendszerint nehéz menetfelszerelésű katonákkal a hátukon vesznek részt hosszú ideig tartó ceremóniákon.

Ajánljuk még