Baleset

Két katonai helikopter ütközött gyakorlatozás közben, tízen meghaltak

Kínának kémkedhetett az AfD EP-listavezetőjének egy munkatársa Németországban

Őrizetbe vették az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt európai parlamenti (EP-) listavezetőjének egy munkatársát, akit azzal gyanúsítanak, hogy Kína javára kémkedett Németországban – jelentette be a német ügyészség kedden.

Az ügyészségi közleményben Jian G.-ként azonosított férfit azzal vádolják, hogy az Európai Parlamentben folytatott tárgyalásokról információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel, illetve Németországban tartózkodó kínai ellenzékiekről kémkedett Peking megbízásából.

Az Európai Parlament honlapján a jobboldali AfD EP-választási listáját vezető Maximilian Krah asszisztenseként van feltüntetve Jian Guo, aki 2019 óta dolgozik Brüsszelben Krah mellett.

A német ügyészség szerint a német állampolgárságú gyanúsított „a kínai titkosszolgálat alkalmazottja”. Januárban több alkalommal is átadott információkat az összekötőjének az Európai Parlamentben folytatott egyeztetésekkel és határozatokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalom

Hétfőn vették őrizetbe Drezdában, otthonát a hatóságok átkutatták. Michael Pfalzgraf, az AfD szóvivője „nagyon nyugtalanítónak” nevezte az ügyet.

Nancy Faeser belügyminiszter alapos vizsgálatot sürgetett, és „nagyon komolynak” nevezte az AfD-politikus munkatársával kapcsolatban megfogalmazott vádakat.

„Ha bebizonyosodik, hogy az Európai Parlamenten belül kémkedést folytatnak Kína javára, az belső támadás az európai demokráciára nézve”

– jelentette ki Faeser.

A Zöldek EP-képviselőcsoportja az eset kapcsán azt követelte, hogy az Európai Parlament gyorsított vizsgálatot folytasson arról, történik-e külföldi befolyásolás az intézményben.

„Még a júniusi választások előtt látni akarjuk az előzetes eredményeket” – közölte Terry Reintke, az Európai Zöld Párt kampányát irányító EP-képviselő, hozzátéve, hogy „önkényuralmi rendszerek – mint például Kína és Oroszország – aktívan igyekeznek aláásni a demokráciát Európában”.

„Az állítólagos kínai kémkedés veszélyének teóriája nem újdonság az európai közvéleményben”

– reagált a letartóztatásra Pekingben a kínai külügyminisztérium szóvivője, aki „a Kína és Európa közötti együttműködés légkörének lerombolását célzó rágalomnak” nevezte a Jian G-t illető vádakat.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még