Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

Egy tollvonással döntöttek Brüsszelben arról, hogy nem lehet vitát nyitni a szólásszabadság betiltásáról

Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége leszavazta a konzervatívok javaslatát, hogy plenáris ülésen tárgyaljanak a múlt héten Brüsszelben betiltott, majd végül mégis engedélyezett Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáról (NatCon). Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője azt mondta: „Brüsszelben kettős mérce van, ezért a történtek miatt levélben fordultak az Európai Parlament elnökéhez, amelyre azonban nem érkezett válasz”.

„Én vagyok az egyik képviselő, akit meghívtak a nemzeti konzervatív konferenciára” – kezdte felszólalását Nicola Procaccini hétfőn az Európai Parlamentben. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport társelnöke a politikai gyűlések betiltásának megvitatását kérte az EP-ben.

„Az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportja kéri a politikai ülések betiltásának megtárgyalását annak érdekében, hogy Európában a béke és a szólásszabadság megmaradhasson”

indokolta Procaccini a kérését, hogy az EP tárgyaljon a konferencia körül kialakult helyzetről. Ezt azonban a brüsszeli baloldali többség leszavazta.

Kapcsolódó tartalom

Vagyis az EP

egy tollvonással döntött arról, hogy a betiltás körüli politikai vitáról nem kell vitázni az EP-ben.

Kapcsolódó tartalom

Kiállásra szólította fel a Fidesz az EP elnökét – mindhiába

A fideszes Gál Kinga szerint az Európai Parlament mostani döntése is alátámasztja, hogy Brüsszelben kettős mérce van. Levelükre ugyanis nem érkezett válasz.

„Egyértelművé kell tenni, hogy nem engedjük magunkat elhallgattatni. És azt, hogy egyértelműen

változás kell, mert csak az tud ebben az egész rumliban, ebben a teljesen félrement értékrendű politikai világban végre rendet tenni, hogy véget vessünk ennek a baloldali hipokrita álláspontnak, ennek a kettős mércének.”

Kapcsolódó tartalom

A kétnaposra tervezett Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát néhány nap leforgása alatt többször is betiltották. Az első betiltást Brüsszel szocialista polgármestere azzal indokolta, hogy a Magyarországon is ismert szélsőbaloldali Antifa-mozgalom helyi erői elkezdtek a konferencia ellen szervezkedni.

A rendezvény első napján rendőrsorfal vette körbe a konferencia helyszínét.

A rendőrök azután érkeztek, hogy a szállodában már zajlott a konferencia. A rendőség később újra felvonult, és az egyik parancsnok közölte: nem képesek megvédeni a szólásszabadságot az eseményen.

Kapcsolódó tartalom

Végül hosszas huzavona után a konferencia első napja utáni éjjelen a belga bíróság eltörölte a tiltást.

Ne lőjenek!” – így szállt ki az autóból Orbán Viktor

az esemény második napján, utalva a rendezvény körül kialakult káoszra.

A miniszterelnök azt mondta: a brüsszeli események jó mutatják, milyen állapotban van ma Európa.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia második napján, 2024. április 17-én. (Fotó: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még