Videó

Kivágódott a sorból az autó, nekidurrant a szalagkorlátnak majd pörgött a tetején az M1-es autópályán

Bebörtönzött Nobel-békedíjas aktivista: Az iráni kormány háborút folytat a nők ellen

„Háború” zajlik a nők ellen Iránban a 2021 óta a teheráni börtönben fogva tartott, Nobel-békedíjas Nargesz Mohammadi szerint, aki a támogatói által kedden közzétett hangüzenetében felszólította az irániakat, szálljanak szembe a hadjárattal.

Mohammadi felszólította az őrizetbe vett, megvert vagy szexuális erőszak áldozatává vált nőket, osszák meg tanúvallomásaikat a közösségi médiában, az Iránban, illetve annak határain kívül élő irániakat pedig sürgette, lázadjanak fel a nőkkel szembeni háború ellen.

Mohammadi a teheráni Evin börtönből küldte a hangfelvételt, melyben kiemelte, hogy nemrég újabb nő került be a létesítménybe, aki azzal vádolta a biztonsági erőket, hogy megbilincselték és szexuálisan bántalmazták.

Kapcsolódó tartalom

Iráni aktivisták az elmúlt hetekben azért is bírálták a kormányt, mert ismét megszigorította a többi között az iszlám fejkendő (hidzsáb) viselésével kapcsolatos szabályokat.

Abaszali Mohammadian, Teherán rendőrkapitánya április közepén az iráni állami televízióban bejelentette, hogy eljárnak mindenki ellen, aki népszerűsíti a hidzsáb levételét.

A hét végén Ebrahim Raiszi elnök szintén kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorúbb hatósági kikényszerítése mellett.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a fejkendő viselete a nők számára. Az évtizedek során mindazonáltal egyre több nő szegült szembe a rendelkezéssel, 2022-ben pedig országos tüntetések robbantak ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála miatt, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett a szigorú öltözködési szabályok megsértéséért, majd az őrizetben életét vesztette.

Helyi sajtóforrások szerint az utóbbi hónapokban a rendőrség több olyan gépjárművet foglalt le, melyben kendő nélküli nők utaztak, a tulajdonosra pedig büntetést szabott ki. A hatóságok emellett bezárattak több kávézót és éttermet, ahol a személyzet vagy a vendégek szerintük nem tartották be az öltözködési előírásokat.

Ajánljuk még