Videó

Kivágódott a sorból az autó, nekidurrant a szalagkorlátnak majd pörgött a tetején az M1-es autópályán

Az EP jóváhagyta az ukrán termékek vám- és mennyiségi korlátozás nélküli behozatalának meghosszabbítását

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

A strasbourgi közlemény szerint az EP-képviselők 428 szavazattal, 131 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett támogatták az ukrán mezőgazdasági termékekre kivetett behozatali vámok és kvóták felfüggesztésének meghosszabbítását 2025. június 5-ig, hogy – mint kiemelték – támogassák Ukrajnát a folytatódó háború közepette.

Kapcsolódó tartalom

Az új rendelet értelmében az Európai Bizottság sürgős intézkedéseket hozhat, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, amennyiben az ukrán behozatal, különösen a mezőgazdasági termékek uniós behozatala miatt jelentős zavar keletkezik az EU, illetve a tagállamok piacain.

Közölték, az ideiglenes kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítása mellett az EU védelmet biztosít az uniós mezőgazdasági termelőknek, ugyanis az Európai Bizottság vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek, nevezetesen a baromfi, a tojás, a cukor, a zab, a búza, a kukorica és a méz esetében. Ha e termékek behozatala meghaladja a 2021 második felében, valamint 2022 és 2023 egészében regisztrált mennyiség átlagát, a vámok újra kivethetők lesznek. Az új szabályokról szóló megállapodás részeként az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd Ukrajnával a kereskedelem tartós liberalizációjáról, és az Európai Parlamentet továbbra is bevonja a tárgyalási folyamatba – írták.

A jelenleg érvényes kereskedelmi intézkedések június 5-én hatályukat vesztik. A rendeletet az EP jóváhagyását követően most az Európai Unió Tanácsának is el kell fogadnia, az új rendelet ezt követően azonnal hatályba léphet.

Kapcsolódó tartalom

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az EP balliberális többsége ismét cserben hagyta az európai gazdákat. Brüsszelben változás kell.

Hiába a gazdák segélykérése, az Európai Parlament baloldali többsége újra bebizonyította, hogy Ukrajna fontosabb neki, mint az európai gazdák megélhetése. Ezzel egy unión kívüli tagállam oligarcháinak támogatása mellett tették le voksukat, míg az európai gazdákat cserben hagyták – hangoztatta.

Mi, a Fidesz és a KDNP EP-képviselői nemet mondtunk az EP javaslatára. Nem támogatunk semmilyen megállapodást, ami a magyar és az európai gazdák érdekeivel ellentétes” – fogalmazott.

Az EP-képviselő kiemelte: amíg az ukrán gabona, azon belül is a búza korlátlanul ömlik az unióba, és nem vonatkozik rá semmilyen mennyiségi korlátozás, nem támogatható a jogszabály.

Magyarország továbbra is kiáll a magyar gazdákért: addig tartja hatályban az egyoldalú importtilalmat bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára, amíg nem születik elfogadható európai megoldás. „Nekünk a magyar gazdák megélhetése a prioritás” – tette hozzá Győri Enikő.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még