Baleset

Két katonai helikopter ütközött gyakorlatozás közben, tízen meghaltak

Atomháború veszélyére figyelmeztetnek a szakértők – a lengyel elnök atomfegyverekkel kapcsolatos kijelentése heves reakciót váltott ki az oroszokból

| Szerző: hirado.hu
Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, ha a szövetségesek úgy döntenek – mondta Andrzej Duda lengyel elnök egy lapinterjúban. Szerinte ugyanis Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos megyét, és atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is. A felvetésre szinte azonnal reagált Moszkva. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta: Oroszország hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket, ha Lengyelországba atomfegyvereket telepítenek.

Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén – ez derült ki abból az interjúból, amelyet Andrzej Duda lengyel elnök adott az egyik lengyel lapnak. Úgy fogalmazott: ha arról döntenek a szövetségesek, hogy a NATO keleti szárnyának biztonságát atomfegyverek telepítésével erősítik meg, akkor Varsó készen áll erre.

Kapcsolódó tartalom

A Kreml szóvivője szinte azonnal reagált, méghozzá azzal, hogy Moszkva válaszolni fog, ha atomfegyvereket telepítenek Lengyelországba. Dmitrij Peszkov közölte, Oroszország hadserege megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Az nem derült ki, hogy pontosan mik ezek a biztonsági intézkedések, az orosz külügyminiszter mindenesetre arra figyelmeztet, hogy lépéseivel a nyugat növeli az atomháború kockázatát. Az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot nevezte meg, vagyis azokat az országokat, amelyek rendelkeznek atomfegyverrel.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszél a parlamenti alsóház, az Állami Duma plenáris ülésén Moszkvában 2023. február 15-én.
MTI/EPA/Orosz Állami Duma

„Az Egyesült Államok és szövetségesei még mindig megszállottan hisznek abban, hogy legyőzhetik Oroszországot, és már a közvetlen katonai összecsapást kockáztatják az atomhatalmak között. Ennek azonban katasztrofális következményei lehetnek” – hangsúlyozta az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov azok után figyelmeztetett az atomháború veszélyére, hogy az amerikai képviselőház 60 milliárd dollár értékű katonai és pénzügyi segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának. Közben nemcsak az Egyesült Államok és az Európai Unió, hanem a NATO is egyre inkább belesodródik a konfliktusba. Most például azzal, hogy légvédelmi eszközök átadását kérik.

Kapcsolódó tartalom

„A szövetség tagjainak most a készleteik mélyére kell nyúlniuk. Ukrajnának fegyverekre van szüksége az orosz fenyegetés elhárításához” – fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Elemzők szerint sem kizárt az atomháború. Több portál is szemlézte Annie Jacobsen amerikai biztonságpolitikai szakértő könyvét, amiben a szerző egy lehetséges nukleáris háborúról ír korábbi amerikai védelmi miniszterektől és tanácsadóktól kapott információkra alapozva. Eszerint mindössze 72 perc alatt gyakorlatilag a kőkorszakba bombáznák vissza a Földet.

Kapcsolódó tartalom

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1-en arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és Oroszországnak annyi atomtöltete van, amennyi elég lenne az emberiség kipusztítására. Hangsúlyozta:

„Olyan 5200 töltete lehet, ebből olyan 1600-at tudnak szinte azonnal indítani, a többi raktárakban áll, vagy esetleg szétbontásra vár. Az oroszoknak közel 6000 ilyen töltetük van, de körülbelül ők is olyan 1600, 1500 körül van az a mennyiség, amit lényegében azonnal el tudnak indítani” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szintén arról beszélt, hogy reális eshetőség az atomháború kitörése. Horváth József hozzátette, jelenlegi ismeretei szerint még 72 perc sem kellene egy mindent elpusztító atomháborúhoz. A szakértő így látja a helyzetet:

„Rémisztő a 72 perc, mert egész egyszerűen nincs idő arra, hogy mondjuk a két legerősebb hatalom atomarzenált tekintve, tehát Oroszország és az Egyesült Államok, mondjuk a két vezető konzultálhat-e egymással, egyáltalán elérik-e egymást telefonon akkor, mikor útban vannak ezek a rakéták, és ez, még egy megjegyzést, hogy a 72 perc lehet, hogy már nem 72 perc, hanem rövidebb idő, hiszen az oroszok bejelentették azt is, hogy olyanfajta hiperszonikus rakétákat állítottak hadrendbe, amelyek jóval rövidebb idő alatt érnek célba” – összegezte.

Horváth József arra is emlékeztetett, hogy az atomháború az orosz és az amerikai elnök döntésétől függ. Az elemző ezzel kapcsolatban megjegyezte: az a Joe Biden adhat parancsot az atomtámadás elindításához, aki még a Fehér Házban is eltéved.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció: Andrzej Duda lengyel elnök látogatást tesz az amerikai hadsereg 3. gyalogos hadosztályánál a Georgia állambeli Savannahban 2024. március 13-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski).

Ajánljuk még