Rendkívüli

Moszkva reagált Andrzej Duda atomfegyverekkel kapcsolatos kijelentésére

Moszkva reagált Andrzej Duda atomfegyverekkel kapcsolatos kijelentésére

| Szerző: hirado.hu
Az orosz hadsereg megtorló lépéseket tesz amerikai atomfegyverek esetleges lengyelországi telepítése esetén – közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, azt követően, hogy Andrzej Duda államfő kijelengette: ha a szövetségesek úgy döntenek, Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén.

Andrzej Duda lengyel elnök a Fakt lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban fejtette ki: a Nuclear Sharing NATO-program keretében

Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén,

amennyiben a szövetségesek úgy döntenek.

Kapcsolódó tartalom

Megtorló lépések

Az orosz hadsereg megtorló lépéseket fog tenni az amerikai atomfegyverek esetleges lengyelországi telepítése esetén – tájékoztatta hétfőn, Andrzej Duda nyilatkozatára reagálva Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget.

„A hadsereg természetesen elemezni fog a végrehajtás esetén”

– fogalmazott Peszkov arra célozva, milyen lépésekre kerül sor orosz részről.

„Úgy gondolom, hogy minden szükséges megtorló lépést megteszünk, hogy garantálják biztonságunkat” – tette hozzá.

Lavrov: A NATO a közvetlen összecsapás szélén tántorog 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 22-én, a moszkvai atomsorompó-konferencián tartott videóbeszédében azt mondta, hogy „a Nyugat a nukleáris hatalmak közötti közvetlen katonai összecsapás szélén tántorog” – idézi a RIA Novosztyi.

Lavrov megjegyezte, hogy a fegyverzetellenőrzés, a leszerelés és

a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásának rendszere válságban van,

ami a nemzetközi biztonság példátlanul mély romlását tükrözi.

Kapcsolódó tartalom

A külügyminiszter 2023 októberében azt mondta, hogy Oroszországnak „kompenzációs intézkedésekhez” kell folyamodnia válaszul az amerikai atomfegyverek európai telepítésére. Hangsúlyozta, hogy a nyugati politika eredményeként Európában a bizalomépítő intézkedések és a fegyverzetellenőrzés rendszere megsemmisült, amihez hozzátartozik az Egyesült Államok kilépése számos biztonsági szerződésből.

Hol vannak amerikai atomfegyverek?

A RIA Novosztyi hozzáfűzi: a nukleáris megosztási program lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy atomfegyvereit olyan NATO-országokban helyezze el, amelyek nem rendelkeznek ilyennel. Így

Európában és Törökországban 100 taktikai nukleáris robbanófej található.

A B61-3 és B61-4 bombákhoz 0,3 és 50 kilotonna közötti kapacitású tölteteket hat bázison tárolják Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Törökországban – tájékoztat az orosz hírügynökség.

A kiemelt kép illusztráció. Krasznojarszk, 2023. október 7. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) megtekinti a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszerek sorozatgyártását a Kraszmas néven ismert Krasznojarszki Gépgyárban. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/Vagyim Szavickij)

Ajánljuk még