Rendkívüli

Moszkva reagált Andrzej Duda atomfegyverekkel kapcsolatos kijelentésére

Kína javára végzett kémtevékenyég gyanújával emeltek vádat két brit állampolgár ellen

Kína javára végzett kémtevékenyég gyanújával emeltek vádat hétfőn két brit állampolgár ellen.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint – amely az államtitkok védelméről intézkedő, 1911-ben kelt törvény jogi meghatározásának szövegét idézi – a 32 éves Christopher Berry és a 29 esztendős Christopher Cash az utóbbi néhány évben államérdekeket sértő módon gyűjtött és adott tovább olyan információkat vagy dokumentumokat, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak egy ellenséges felhasználó számára.

Kapcsolódó tartalom

A beszámoló úgy fogalmaz, hogy a két gyanúsított tevékenységének kedvezményezettje egy külföldi állam, név szerint Kína volt.

A tájékoztatás szerint a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága folytatta az ügyben.

Dominic Murphy, a terrorellenes ügyosztály parancsnoka a hétfői beszámolóhoz fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a vádemelésről szóló döntés „nagyon súlyos vádakkal kapcsolatos, rendkívül összetett vizsgálat” eredményeként született.

A két vádlott pénteken áll a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága elé.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottsága már tavaly összeállított átfogó helyzetértékelésében megállapította, hogy a kínai hírszerzés kiterjedt és agresszív érdeklődést tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és válogatás nélkül gyűjti a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat.

Kapcsolódó tartalom

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A brit külügyminisztérium a minap bejelentette azt is, hogy bekérette Kína londoni nagykövetségének ügyvivőjét, akivel ismertették a brit kormány „határozottan megfogalmazott” elítélő nyilatkozatát az állami kötődésű kínai szervezetek és személyek által a brit demokratikus intézmények és parlamenti képviselők ellen folytatott rossz szándékú kibertevékenység miatt.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még