Baleset

Két katonai helikopter ütközött gyakorlatozás közben, tízen meghaltak

Kaiser Ferenc: Az amerikaiaknak és az oroszoknak annyi atomtöltete van, ami elég lenne az egész emberiség elpusztításához

| Szerző: hirado.hu
Reális a veszélye az atomháborúnak – ezt az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója mondta az M1-en. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense pedig azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Oroszország annyi atomtöltettel rendelkezik, amennyivel a teljes emberiséget el lehet pusztítani. Közben egyre mélyül a hadi készültség, a NATO például azt kéri a szövetségesektől, hogy adjanak légvédelmi rendszereket Ukrajnának.

Ukrán zászlókat lobogtattak a baloldali demokraták az amerikai képviselőházban, miután megszavazták az Ukrajnának szánt hatvan milliárd dollár értékű katonai és pénzügyi segélycsomagot. A republikánusok többsége azonban nem támogatta a javaslatot, sőt élesen bírálták a csomagot. Köztük olyanok is, akik részt vesznek a csütörtökön kezdődő budapesti CPAC Hungary konzervatív rendezvényen.

Kapcsolódó tartalom

Keith Self például azt emelte ki, hogy az Egyesült Államoknak vannak sokkal égetőbb problémái is, mint Ukrajna pénzügyi és katonai támogatása. Arra kérte képviselőtársait, hogy Amerika határbiztonságát helyezzék előrébb, mint Ukrajna támogatását.

Közben nemcsak az Egyesült Államok és az Európai Unió, hanem a NATO is egyre inkább belesodródik a konfliktusba. Most például légvédelmi eszközök átadását kérik.

„A szövetség tagjainak most a készleteik mélyére kell nyúlniuk. Ukrajnának fegyverekre van szüksége az orosz fenyegetés elhárításához” – fogalmazott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Jens Soltenberg, a NATO új főtitkára első hivatalos sajtótájékoztatóját tartja a világszervezet brüsszeli székházában 2014. október elsején. Akkor még nem fenyegette a világot sem az atom-, sem a világháború réme. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Közben elemzők már nemcsak világháborúról, hanem a legrosszabbról, atomháborúról beszélnek. Több portál is szemlézte Annie Jacobsen amerikai biztonságpolitikai szakértő könyvét, amelyben a szerző egy lehetséges nukleáris háborúról ír korábbi amerikai védelmi miniszterektől és tanácsadóktól kapott információkra alapozva. Eszerint mindössze 72 perc alatt gyakorlatilag a kőkorszakba bombáznák vissza a Földet.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1-en arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak és Oroszországnak annyi atomtöltete van, amennyi elég lenne az emberiség kipusztítására. Mint mondta:

„Olyan 5200 töltete lehet, ebből olyan 1600-at tudnak szinte azonnal indítani, a többi raktárakban áll, vagy esetleg szétbontásra vár. Az oroszoknak közel 6000 ilyen töltetük van, de körülbelül ők is olyan 1600, 1500 körül van az a mennyiség, amit lényegében azonnal el tudnak indítani.”

Kapcsolódó tartalom

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szintén arról beszélt, hogy reális eshetőség az atomháború kitörése. Horváth József hozzátette, jelenlegi ismeretei szerint még 72 perc sem kellene egy mindent elpusztító atomháborúhoz. Hangsúlyozta:

„Rémisztő a 72 perc, mert egész egyszerűen nincs idő arra, hogy mondjuk a két legerősebb hatalom atomarzenált tekintve, tehát Oroszország és az Egyesült Államok, mondjuk a két vezető konzultálhat-e egymással, egyáltalán elérik-e egymást telefonon akkor, mikor útban vannak ezek a rakéták, és ez, még egy megjegyzést, hogy a 72 perc lehet, hogy már nem 72 perc, hanem rövidebb idő, hiszen az oroszok bejelentették azt is, hogy olyanfajta hiperszónikus rakétákat állítottak hadrendbe, amelyek jóval rövidebb idő alatt érnek célba.”

Kapcsolódó tartalom

Horváth József arra is emlékeztetett, hogy az atomháború az orosz és az amerikai elnök döntésétől függ. Az elemző ezzel kapcsolatban megjegyezte: az a Joe Biden adhat parancsot az atomtámadás elindításához, aki még a Fehér Házban is eltéved.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció: az orosz légierő egyik Tu-22M3 típusú, atomfegyverrel is felfegyverezhető, hosszú hatótávolságú stratégiai bombázó repülőgépe (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium).

Ajánljuk még