Rendkívüli

Moszkva reagált Andrzej Duda atomfegyverekkel kapcsolatos kijelentésére

Andrzej Duda: Ha a szövetségesek úgy döntenek, Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén

A Nuclear Sharing NATO-program keretében Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, amennyiben a szövetségesek úgy döntenek – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a Fakt lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban.

A múlt heti észak-amerikai útja során adott interjúban a lengyel államfő a többi között a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról (Nuclear Sharing) beszélt.

Úgy érvelt:

Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is.

Amennyiben az lenne a szövetségesek döntése, hogy a Nuclear Sharing keretében, a NATO keleti szárnya biztonsága erősítése érdekében atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén is, Varsó készen áll erre – fogalmazott Andrzej Duda.

Kapcsolódó tartalom

Közölte:

a kérdés „bizonyos ideje” a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Tavaly júniusban Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte: Lengyelország a NATO-hoz fordul Moszkva fehéroroszországi atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nuclear Sharing programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Andrzej Duda nyilatkozatáról újságírók Donald Tusk kormányfőt kérdezték hétfői sajtóértekezletén.

Türelmetlenül várom a találkozót Duda elnök úrral” – válaszolt Tusk, hozzátéve: meg szeretné ismerni a nyilatkozat minden körülményét.

A téma közvetlenül, egyértelműen érinti Lengyelország biztonságát – húzta alá a miniszterelnök. Fontosnak nevezte Lengyelország biztonságos legyen, és, hogy a megfelelő fegyverekkel rendelkezzen. Egyúttal világossá tette, hogy szerinte minden ilyen jellegű kezdeményezést az arra illetékeseknek alaposan elő kell készíteniük. „Mindenki győződjön meg arról, hogy valóban ezt akarja” – fogalmazott a lengyel kormányfő. „A felvetés nagyon jelentős, nagyon komoly” – fűzte hozzá.

A 1950-es években elindított Nuclear Sharing program a NATO nukleáris elrettentési politikájának egyik alkotóeleme. Ennek értelmében az atomfegyverrel nem rendelkező tagállamok is részt vehetnek e fegyvertípus esetleges bevetésének tervezésében, s ilyen fegyvereket tárolhatnak saját területükön.

Felfegyverzik a lakosságot?

A Rzeczpospolita című lengyel lap az államfői interjúból idézve kiemeli: Dudát arról is megkérdezték, hogy a külső fenyegetésekre való tekintettel

támogatja-e a fegyverekhez való általános hozzáférés bevezetését Lengyelországban.

Andrzej Duda úgy véli, ez egy „vitatható kérdés”, mivel Lengyelországban nincs hagyománya a széles körű fegyvertartásnak. Másrészt nem zárta ki annak lehetőségét, hogy megvitassák „az ezzel kapcsolatos követelmények béklyóinak lazítását”.

Ajánljuk még