Aktuális

Az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomagot

Ukrajna, a NATO és az EU üdvözölte, a Kreml bírálta az amerikai segélyt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint szövetségesei a NATO-ban és Európai Unióban üdvözölték, hogy az amerikai képviselőház elfogadta a Kijevnek szánt 61 milliárdos segélycsomagot, a Kreml viszont bírálta a lépést, amely „még több ukrán halálához vezet majd”.

Az amerikai képviselőház szombaton összesen 95 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és Tajvan számára.

Az elfogadott javaslat „ezrek és ezrek életét menti meg” – üdvözölte a segélyt Volodimir Zelenszkij az X közösségi oldalon. „Nagyon fontos segítségről van szó, amely érezteti a hatását a katonáiknál a frontokon, valamint az orosz terrortól szenvedő városainkban és falvainkban” – tette hozzá.

Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte az amerikai képviselők szolidaritását.

Az Ukrajna ellen 2022. február 24-én támadást indító Oroszország bírálta az amerikai döntést, amely Moszkva szerint „várható és előrelátható” volt. A segély „tovább gazdagítja az Amerikai Egyesült Államokat és folytatja Ukrajna csődbevitelét” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője, akit a TASZSZ orosz állami hírügynökség idézett.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz külügyminisztérium szóvivője is bírálta a katonai segélytervet, amely „tovább élesíti a világban meglévő válságokat”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy vélekedett, hogy a Nyugat „világos üzenetet küld a Kremlnek”. Annalena Baerbock német külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „az optimizmus napja ez Európa számára”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár üdvözölte a segélyt, amely szerinte „mindannyiunk biztonságát erősíti mind Európában, mind Észak-Amerikában”.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a döntésért Mike Johnsonnak, az amerikai képviselőház elnökének.

Kapcsolódó tartalom

„Remélem, hogy nem túl késő Ukrajna számára” – írta Tusk az X-en.

Petr Fiala cseh kormányfő szintén az X-en köszönetet mondott a házelnöknek az indítvány benyújtásáért. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő úgy vélekedett, hogy a több milliárdos amerikai segély „megvédi a nyugati civilizációt”,

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még