Időjárás

A Kékestetőről jelentjük: Nagy pelyhekben hullott a hó, az ország legmagasabb pontján

„Nekünk is el kell végezni a házi feladatunkat” – Amerika után az EU külügyminiszterein a sor, hogy Ukrajna katonai támogatásáról tárgyaljanak

| Szerző: hirado.hu
Azt követően, hogy Washington elfogadta az Ukrajnának küldendő közel 61 milliárd dollárnyi támogatást, és hogy Stoltenberg NATO-főtitkár már pénteken megpendítette a légvédelmi rendszerek szállítását, ül össze az EU-államok 27 külügyminisztere Luxemburgban hétfőn, hogy megtervezzék a Kijevnek nyújtandó jövőbeni katonai támogatást.

A tervek szerint a hétfői luxemburgi megbeszélésen

az ukrán külügyminiszter és a védelmi miniszter is részt vesz,

online csatlakozással – értesült a Politico.

Európai versengés: ki ajánl fel többet?

„Remélem, ez a szavazás minden szövetségest arra ösztönöz, hogy nézzenek szét a raktáraikban, és tegyenek többet” – írta Kaja Kallas észt miniszterelnök az X-en, arra reagálva, hogy

az amerikai képviselőház szombaton elfogadta a 60,8 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagot.

A döntés felerősítette a háborúpárti európai hangokat.

„Itt az ideje annak is, hogy ne feledjük, hogy

az EU-nak most növelnie kell saját fegyverzet-, lőszer- és utánpótlás-termelését,

hogy hosszú távon segítsük Ukrajnát” – így kommentálta Tobias Billström svéd külügyminiszter az amerikai döntést.

Kapcsolódó tartalom

„Nekünk is el kell végeznünk a saját házi feladatunkat” – tette hozzá az amerikai szavazásra reagálva.

Felkészül a francia ballisztikus rendszer?

Az amerikai voksolás előtt, mint arról a hirado.hu is beszámolt, pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: a Patriotokon kívül más rendszereket is kész biztosítani Kijev számára a védelmi szövetség. A főtitkár megnevezte a SAMP/T francia ballisztikus rakétaelhárító rendszert.

Kapcsolódó tartalom

A Stoltenberg által említett SAMP/T egy Franciaország által kifejlesztett, a francia haderő által rendszeresített, saját elnevezésük szerint MAMBA néven emlegetett hadszíntéri ballisztikus rakétaelhárító rendszer.

A SAMP/T cirkálórakéták, repülőgépek, pilóta nélküli légi járművek és 600 km hatósugarú ballisztikus rakéták elhárítására

is felhasználható.


Stoltenberg arról nem beszélt, hogy mely NATO-országok rendelkeznek az ügy szempontjából adekvát légvédelmi rendszerekkel, és hogy ezek közül mennyi állhat rendelkezésre, arra hivatkozva, hogy ez titkos információ.

A NATO-főtitkár emellett, Európát meg nem nevezve, küszöbön álló hadiipari fejlesztésekről is beszélt: szerinte a NATO „a gyártás felfuttatásán és a rendszerek felújításán” dolgozik.

„Nagyszerű!”

A hétvégi, amerikai döntést némi szkepszissel fogadta az ukrán haderő egyik – a Politico által megszólaltatott – tisztje.


Az ukrán tiszt egy egyszavas „Nagyszerű!”-vel reagált az amerikai voksolásra. Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telik, amíg az utánpótlás eléri a frontvonalakat, azt mondta, hogy ez sok tényezőtől függ.

„A végrehajtás hetekig, a szállítás pedig hónapokig is eltarthat!”

– mondta a tiszt arra célozva, hogy a politikai döntés realizálása, megvalósítsa hosszú folyamat, s a fegyverrendszerek szállítása csak ekkor veszi kezdetét.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még