Aktuális

Rálőttek a román rendőrök egy menekülő csempészre az ukrán határ mellett

Így reagált Moszkva és Kijev az Ukrajnának szánt további amerikai fegyveres támogatások hírére

Hónapokig tartó vita után az amerikai képviselőház is megszavazta az Ukrajnának szánt segélycsomagot. A javaslat jövő héten kerül a demokrata többségű szenátus elé, ahol várhatóan zöld utat kap. A törvény aláírásával Joe Biden egy 22 ezer milliárd forintnak megfelelő alapot hozhat létre Ukrajna fegyveres támogatásához. Kijev üdvözölte a döntést, Moszkva szerint viszont az újabb fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust.

A képviselők 311 igen és 112 nem szavazat mellett elfogadták a törvényjavaslatot – hangzott el a bejelentés az Egyesült Államok képviselőházában. Az alsóházi tagok közül sokan ukrán zászlókat lengetve ünnepelték az Ukrajnának küldendő fegyvertámogatási pénzek megszavazását.

A Fehér Ház közleményben reagált a döntésre. Joe Biden elnök arra kérte a demokrata többségű szenátust, hogy a lehető leggyorsabban továbbítsák neki a törvényt, hogy minél hamarabb aláírhassa azt.

A javaslatot a republikánus képviselők többsége most is elutasította.

Kapcsolódó tartalom

Sokan ugyanis nem értenek egyet azzal, hogy a rekord államadósság ellenére az Egyesült Államok átszámolva 22 ezer milliárd forintnak megfelelő hadi segéllyel támogassa Ukrajnát. Az amerikai segélyek hiánya miatt az ukrán katonák hónapok óta lőszerhiánnyal küzdenek.

Mi Kliscsijivkánál és Andrijivkánál tartjuk a frontot. Jelentős előrenyomulás egyik oldalon sincs. Az oroszok folyamatosan próbálkoznak, de csak kisebb eredményeket tudnak felmutatni. Ahhoz, hogy ez a front többi szakaszán is így maradjon, több lőszerre van szükség” – mondta egy ukrán katona.

Az ukrán vezetők abban bíznak, hogy az amerikai pénzek ellensúlyozhatják az oroszok technikai és létszámbeli fölényét.

„Megszületett a döntés, amire vártunk. Ezt a tekintélyes összeget a fronton harcoló katonáink és minden, az orosz terrortól szenvedő ukrán érezni fogja. Minden képviselőnek köszönöm, aki a segélycsomag mellett döntött. Remélem, hogy az amerikai szenátus hamarosan továbbítja az ügyet Biden elnök úr elé” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint az orosz csapatok a tavasz második felében több frontvonalon is komoly offenzívára készülnek. A támogatást ezért a szárazföldi csapatok és a légvédelem megerősítésére fordítanák. Szombaton újabb orosz rakétatámadást jelentettek a tengerparti Odesszából. Bár a kikötőváros felett a lövedékeket állítólag még idejében felrobbantották, a lehulló törmelék miatt nyolcan így is megsebesültek.

A moszkvai vezetők szerint Ukrajna további fegyveres támogatása csak elnyújtja a konfliktust, de nem változtathatja meg a háború kimenetelét.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a nyugati fegyverszállítmányok nem Ukrajna függetlenségét, hanem a terrorista kijevi kormány hatalmon maradását szolgálják.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ukrajna támogatói amerikai és ukrán zászlókat lengetnek az amerikai Capitolium előtt, miután a képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának, valamint Izraelnek és Tajvannak szánt külföldi segélycsomagokat az amerikai Capitoliumban Washingtonban, az Egyesült Államokban, 2024. április 20-án. (Fotó: EPA/Jim Lo Scalzo)

Ajánljuk még