Aktuális

Bentlakásos iskola diákjaira támadt az alvajáró tanuló

Ukrán és orosz energetikai létesítményeket is támadások értek, közben Zelenszkij ismét légvédelmi fegyvereket kért a Nyugattól

| Szerző: hirado.hu
Ukrajnában újabb energetikai üzemeket ért orosz légitámadás, az ukrán haderő pedig szombat hajnalban orosz olajfinomító központok ellen mért csapást. Szmolenszk régió kormányzója szerint a dróntámadásban egy üzemanyagraktár kigyulladt. Közben az ukrán elnök ismételten légvédelmi fegyvereket kért a nyugati szövetségeseitől.

Tankcsapdákat fektetnek le az ukránok a kelet-ukrajnai Harkiv térségében. A sárkányfog néven is ismert betongúlákat emelőgépek segítségével mozgatják. A harckocsik mozgását akadályozó tömböket három sorban alakítják ki. Közvetlenül mögöttük katonák és önkéntesek ássák a lövészárkokat. A belgorodi határnál fekvő terület a háború első félévében orosz megszállás alá került. Bár az ukrán védőknek a 2022-es őszi offenzíva során sikerült visszafoglalni a térséget, az itt élőknek azóta is a háború a mindennapok része a háború.

A határ itt van a közelben. Amikor az oroszok lőni kezdenek, a házunk is beleremeg. Halljuk a Grad rakétákat, egyiket a másik után. A drónokat viszont látjuk is, ilyenkor mindig megpróbálunk elbújni” – mondta egy nő, aki négy gyermekét neveli a háborús övezetben.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint pénteken újabb támadásokat indítottak az ukrán energetikai üzemek ellen.

A múlt hónap óta megszaporodó támadásoknak Harkiv a leggyakoribb célpontja. A második legnagyobb ukrán városban jelenleg csaknem kétszázezer embert érint az áramhiány.

A térség áramfejlesztői vagy megsemmisültek, vagy sérültek, ezért a szomszédos megyékből kapjuk az áramot, ami jelentős túlterhelést jelent a rendszernek” – mondta a harkivi kormányzó.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán elnök pénteken új légvédelmi rendszerek átadására kérte a NATO országokat.

Alig több, mint három hónap telt el az év eleje óta, és Oroszország már több, mint 1200 rakétával és 1500 drónnal támadta Ukrajnát. Ezeket csak részben sikerült elhárítanunk” – mondta Volodimir Zelenszkij, kiemelve, hogy Ukrajna légterének biztosításához összesen 25 Patriot típusú rakétavédelmi rendszerre lenne szükség. Összehasonlításként az Egyesült Államoknak 15 ilyen rakétarendszere van.

A moszkvai álláspont szerint Ukrajna fegyveres támogatása csak elnyújtja a konfliktust.

Kapcsolódó tartalom

A béketárgyalások során figyelembe kell venni az új realitásokat, és ez nemcsak a jelenlegi frontvonalak felszámolását jelenti, hanem a négy régi-új régiónkkal is számolni kell” – mondta Szergej Lavrov orosz külügymniniszter.

Az orosz vezetés szerint Ukrajna felfegyverzése során a nyugati országok nem veszik figyelembe, hogy az orosz légvédelemnek szintén rendszeresen lakott területeken és energetikai létesítmények ellen intézett ukrán támadásokat kell visszavernie.

Kiemelt kép: Az orosz védelmi minisztérium által 2024. március 19-én közreadott képen orosz harckocsi ágyúja tüzel ukrán állásokra az ukrán határ közeléből, a Belgorodi területről. (MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

Ajánljuk még