Aktuális

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár

Mióta Macron elindította a lavinát, nincs megállás: minden eddiginél jobban felerősödtek a háborús hangok a Nyugaton

Nem csitulnak a háborús hangok Brüsszelben. Legutóbb a NATO-főtitkár beszélt arról, hogy a tagállamoknak az Ukrajna védekezéséhez szükséges fegyverek küldését kell előtérbe helyezniük. Itthon a kormánypártok régóta azt hangsúlyozzák, hogy júniusban a háború és a békepárti tábor között kell majd választani. Orbán Viktor pénteken arról beszélt: háborús hangulat van, ebből a konfliktusból pedig ki kell maradnunk!

A NATO további katonai támogatást nyújt Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén – ezt a NATO-főtitkár jelentette be pénteken. Jens Stoltenberg Brüsszelben azt mondta: a helyzet a harctéren nagyon nehéz, Ukrajnának így még több segítség kell.

„A szövetség tagjainak most a készleteik mélyére kell nyúlniuk. Ukrajnának fegyverekre van szüksége az orosz fenyegetés elhárításához. A NATO országok részéről ez nem jótékonyság, hanem biztonsági befektetés” – fogalmazott Jens Stoltenberg.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt hetekben egyre inkább felerősödtek a háborúpárti hangok nyugaton.

A lavinát még februárban indította el Emmanuel Macron, amikor azt mondta: nem kizárt NATO-csapatok küldése Ukrajnába. Később több ország képviselője is támogatta ezt a tervet. De nemcsak a politikusok háborúpártiak.

Soros György évtizedek óta háborúba akarja vinni a NATO-t és Európát – fogalmaz a Magyar Nemzet. A lap rámutat: az amerikai spekuláns már a kilencvenes évek eleje óta rendszeresen mutat be terveket arról, hogyan állítaná át Európát és a NATO-t háborús üzemmódra. A Magyar Nemzet emlékeztet: Soros György arról is írt már, hogy szerinte a NATO-nak képesnek kellene lennie arra, hogy beavatkozzon más országok belügyeibe a liberális demokrácia megteremtése érdekében.

Más országok belügyeibe való beavatkozás nehézségekkel jár, de a be nem avatkozás veszélyesebb lehet – fogalmazott Soros György.

Kapcsolódó tartalom

A brüsszeli vezetők a saját háborújuknak tekintik az orosz-ukrán háborút – erről Orbán Viktor beszélt pénteken a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök azt mondta: Brüsszel kezdetben sisakokat küldött Ukrajnának, utána fegyvereket, majd később már harckocsikat és repülőket. Mostanra pedig felmerült, hogy Európa katonákat küldjön Ukrajnába.

„Százezerszám halnak meg emberek, özvegyek, árvák, lebombázott városok, tehát borzalmas amit látunk. De ennek ellenére az álláspontunk világosan az, hogy ez egy orosz-ukrán háború, ez nem a mi háborúnk. Ez két szláv nép háborúja, amit minél hamarabb tűzszünettel, és béketárgyalással le kellene zárni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor kiemelte:

a magyar kormány álláspontja továbbra is változatlan: ebből a konfliktusból ki kell maradnunk.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter a Fidesz-KDNP EP-választási kampányindító rendezvényén hangsúlyozta: senkinek ne legyenek naiv illúziói, ugyanis világosan látni kell, hogy ez a háborús nyomásgyakorlás nem fog enyhülni.

„Mára így két esztendő és néhány hét távolságából meg kell állapítsuk a háborús pszichózis eluralkodását az európai politikai vezetők egy jelentős részén. Ők mind úgy érzik, hogy maguk is háborúban állnak, a helyzet azonban az, hogy ez nem igaz. Európa nem áll háborúban. Európát senki nem támadta meg” – fogalmazott a külügyminiszter.

Kapcsolódó tartalom

„Lassan mondom, hogy mindenki megértse, még Brüsszelben is: no war”

– ezekkel a szavakkal nyomatékosította a Fidesz békepárti álláspontját Deutsch Tamás. A Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője arra emlékeztetett: a jelenlegi brüsszeli vezetés a harmadik világháború kitörését kockáztatja.

„Kizárólag a háborúról akarnak beszélni, mert háborút akarnak, akár világháborút is. Ez a legnagyobb különbség ma a józan európaiak és a brüsszeli hatalmaskodók között. Háborúpártiság, vagy békepártiság” – fogalmazott.

Deutsch Tamás hozzátette: a béke melletti álláspontunkkal ugyanúgy egyedül maradtunk, mint korábban a migrációellenessel. Hozzátette: idővel azonban be fog igazolódni, hogy a háború és a migráció kérdésében is a kormánypártoknak van igazuk.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

Ajánljuk még