Baleset

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Lengyel bombakereső kutyából sok jelentkezett, biztonsági erőből kevés: terrorkészültségben várja Párizs az olimpiát

| Szerző: hirado.hu
Maximális terrorkészültségben várja Párizs az olimpiát. A játékok július 26-i megnyitóünnepségéig már száz nap sincs hátra, ám a biztonsági cégek még mindig toborzási nehézségekkel küszködnek, miközben a francia biztonsági erők külföldről is segítséget kapnak, hogy 29 napon keresztül biztosítsák 15 ezer sportoló, 25 ezer újságíró és több százezer turista biztonságát.

„Hideg verítékkel” tekinthetnek most a naptárra az államapparátus tagjai, hiszen

már kevesebb mit 100 nap van hátra a megnyitó ünnepségig

írja a Liberation.

Az első „nyílt színi” olimpiai megnyitó

Pillanatnyilag úgy néz ki ugyanis, hogy

marad az „A terv”, tehát Szajnán rendezik meg az olimpia megnyitó ünnepségeit.

Nem áll fenn ugyanis az olimpiai játékokat érintő, konkrét terrorfenyegetettség” – így indokolta a minap Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter a France 2-nek adott interjújában azt, hogy a kormányzat sem a moszkvai merénylet, sem egyéb körülmények okán sem változtat eredeti koncepcióján.

Kapcsolódó tartalom

Emmanuel Macron francia elnök pedig újságírók előtt így fogalmazott a július 26-tól augusztus 11-ig tartó olimpiai és az augusztus 28-tól szeptember 8-ig zajló paralimpiai játékokról: „Ha úgy látjuk, hogy az A terv kockázatos, akkor vannak B és C terveink is” – ami a francia államfő szerint azt jelenti, hogy a biztonsági kockázatok csökkentése érdekében a szervezőknek lehetőségükben áll akár lerövidíteni a megnyitó időtartamát,

akár áttelepíteni a ceremóniát a Stade de France-ba.

A jelenlegi tervek szerint mindenesetre Párizsban kerül sor az újkori olimpiák történetének első olyan megnyitója, amelyet nem egy stadionban rendeznek meg. A látványosnak ígérkező megnyitó során több ezer sportolót szállítanak majd hajókkal a Szajna kijelölt szakaszán az esemény színhelyére. A vízi járműveket 35 biztonsági hajó, 100 aknamentesítő búvár, a különleges biztonsági szervek, így a GIGN, a Raid és a BRI összesen 650 tagja biztosítja a belügyminisztérium adatai szerint.


Oudéa-Castéra elmondta: a megnyitó ünnepség próbájára a Szajna magas vízállása miatt a tervezett áprilisi időpont helyett május 27-én kerül sor, a főpróbát pedig június 17-én tartják.

Iszlamisták vitték volna a fáklyát

Gérald Darmanin francia belügyminiszter és a biztonsági szervek is többször hangsúlyozták, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok önkéntes pozícióira jelentkezőket a belügyminisztérium alaposan megvizsgálja, és kizárja a gyanús profillal rendelkezőket. Mindenkit, aki szervezőként vagy rendezőként „akár csak meg akarja közelíteni” a játékokat.

Az eddig végrehajtott, összesen a 180 ezer biztonsági ellenőrzés eredményeként 800 személyt, köztük 15, a rendőrség különleges megfigyelési aktáiban is szereplő jelentkezőt zártak ki eddig a játékok szervezéséből. Ezt Darmanin közölte, kiemelve, hogy

„az önkéntesnek, fáklyavivőnek, a kísérőnek” jelentkezők soraiból szűrtek ki olyan személyeket, akiknek „nyilvánvalóan nem voltak jó szándékai”.

Darmanin hozzátette: az elutasítottak között voltak iszlamista szélsőségesek és radikális zöldek is, akik tiltakozásuk kifejezésére használták volna fel a megnyitót.

Kapcsolódó tartalom

Az eseményre közel 45 ezer belső biztonsági erőt mozgósítanak. Franciaország-szerte emellett naponta átlagosan 35 ezer rendőr és csendőr teljesít majd szolgálatot az események biztonságának garantálása érdekében (a paralimpiai játékok esetében 25 ezer fő). Ezen kívül naponta legalább 18 ezer katonai alkalmazott és 18-22 ezer biztonsági őr lesz jelen az eseményen.


A tárcavezető a napokban azt mondta:

a párizsi olimpia nyilvánvaló célpont a terroristák számára, ezért Franciaország a legmagasabb szintre emeli a terrorkészültséget.

Gabriel Attal francia miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy az iszlamista terrorveszély valós, erős, és soha nem gyengült.

Az aggódalomra nemcsak az elmúlt évek franciaországi és európai terrormerényletei adnak okot (például a Bataclan elleni merénylet), de az is, hogy a közelmúltban

az Iszlám Állam merényleteket helyezett kilátásba a labdarúgó Bajnokok-ligája negyeddöntőinek helyszínein,

köztük a párizsi Parc de Prince stadionban.

Az sem valami jó ómen, hogy mikor utoljára ennyire rangos sporteseményt rendeztek Párizsban, abból hatalmas botrány lett: 2022-ben a Bajnokok-ligája döntőben lehettünk tanúi elképesztő jeleneteknek.

Kapcsolódó tartalom

Emlékezhetünk, a 2022. május 28-án játszott párizsi Real Madrid–Liverpool BL-finálé harminchat perc késéssel kezdődött. A liverpooli szurkolók ezrei – köztük nők és gyerekek – nem tudtak bejutni a Stade de France-ba. Miközben a környékbéli bandák fenyegették és inzultálták őket, a francia rendőrség ellenük vetett be könnygázt arra gyanakodva, hogy sokan jegy nélkül vagy hamis jegyekkel próbáltak bejutni.

Csatasorban a lengyel szimatkutyák?

A rendfenntartókhoz más országok rendőrei is csatlakoznak. „Több külföldi nemzet is erősíteni fog bennünket bizonyos kritikus területeken, például a kutyakezelő képességek terén, ahol óriási szükség van ránk” – közölte a francia fegyveres erők minisztériuma, anélkül, hogy részletezte volna, mely országokról van szó.

Az X-en Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter jelezte, hogy bombakereső kutyákat fognak bevetni. A francia belügyminisztérium jelentése szerint

Lengyelország 40 rendőrt és 13 kutyás csapatot ajánlott fel.

A legutóbbi rögbi-világbajnokság idején brit rendőrök érkeztek Franciaországba, várhatólag most is jelen lesznek a szigetország rendfenntartói. Németország idén szintén jelezte, hogy rendőröket küld a párizsi olimpiára.

Nem jelentkeznek a biztonságiak

Már csak az a kérdés, hogy kikkel töltik fel a tervezett, impozáns mennyiségű biztonsági személyzetet: nem igazán akad ugyanis kellő számú jelentkező.

A 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezése alkalmából a magánbiztonsági cégek toborzási nehézségekkel küzdenek” – többek között ez áll abban a kormányzati dokumentumban, amelyről, mint a Le Parisien megjegyzi, hallgatott az AFP, a hivatalos francia hírügynökség.

Az Acteurs publics és az AEF Info című tényfeltáró oldalak által kiszúrt belső tájékoztató anyag szerint „a nehézségek enyhítésére valószínűleg bevezetendő intézkedések között szerepel annak a lehetősége, hogy

a közalkalmazottak és a kormányzati dolgozók számára

lehetővé tegyék, hogy közalkalmazotti munkaviszonyukat összekapcsolják a

magánbiztonsági cégeknél végzett, jövedelmező melléktevékenységgel”.

Úgy tűnik tehát, hogy nagy hirtelenjében a köszszolgák „ugranak be” biztonsági munkaerőnek – ilyenkor valahogy nem tudja kihasználni a kormányzat azt a hatalmas munkaerőtöbbletet, melyet az országba szakmányban, tízezres tömegekben már kilencedik éve beengedett migránsok tömegeitől remél.

Még a hidakon is csak QR-kóddal lehet átmenni

Az olimpiai játékok idején lezárt zónákba való belépéshez QR-kódra és a személyi igazolvány felmutatására lesz szükség Párizsban. Kétség esetén a rendőrség és a csendőrség ellenőrzi, hogy nyilvántartásuk szerint az illető jogosult-e belépni az adott területre – részletezte a belügyminiszter.

„Senki sem értené meg, ha engedélyeznénk, hogy

valaki belépjen egy ilyen területre, ha S-aktája van

(rendőri megfigyelés alatt áll – a szerk.), s miközben Airbnb-lakást bérel a belvárosban, esetleg beavatkozna a megnyitó ünnepségen” – emelete ki a napokban újságírók előtt Gérald Darmanin, hozzátéve: a közigazgatási hatóságoknál viszont fellebbezni lehet, ha szükséges, a rendőrök vagy a csendőrök által hozott döntések ellen, s a bíróság gyorsan dönt majd.


A megnyitó ünnepség előkészületeinek hete alatt számos hidat is lezárnak majd, s ezeken csak a biztonsági kóddal lehet áthaladni. A párizsiaknak ötféleképpen lehet majd átkelni északról délre QR-kód nélkül, tehát egy gyalogos híd, és négy egyéb híd nyitva marad – ezeken a hidakon nem kell majd bejelentkezni az ünnepség napján 13 óráig, ám ezt követően rendőrségi és csendőrségi kordonok zárnak le számos újabb területet.

Július 19-én, hét nappal az ünnepség előtt egy úgynevezett „kék” terrorellenes védelmi övezetet hoznak létre a Szajna mentén, a Pont de Bercy és a Trocadéro között – magyarázta Gérald Darmanin.

A 20 ezer lakoson kívül, akik ezen a területen élnek, 200 ezer ember lesz érintett,

akik a környéken dolgoznak vagy a Gare d’Austerlitz pályaudvart veszik igénybe – folytatta.

Július 26-án 13 órától tehát a kijelölt párizsi zónában pedig a forgalom gyakorlatilag leáll. Ebben a zónában mintegy tizenöt metróállomást zárnak le. A vonatok közlekednek, de nem állnak meg a zónában fekvő vasútállomásokon.

A korábbi hírek szerint a francia rendőrség drónokat is bevet majd a játékok alatt, azzal pásztázza majd a közönséget.

Érzékeny delegációk

A felfokozott háborús helyzetben a szokásosnál szigorúbb biztonsági intézkedésekkel biztosítják az ukrán sportolók táborát. A BFMTV úgy értesült, hogy bizonyos feltételek mellett

engedélyezik a külföldi küldöttségek biztonsági szolgálatai számára a fegyverviselést.

E csak az úgynevezett „érzékeny” delegációk esetében érvényesül,

mint például Ukrajna és Izrael

– írja a francia hírtelevízió honlapja.


Több forrás szerint azonban nem csak ezek a delegációk kérvényezték, hogy a verseny idején biztonsági szolgálataik fegyvert hordhassanak francia területen. Egyelőre nincsenek információk arról, hogy megadják-e nekik a hatóságok ezt a lehetőséget.

Kiemelt kép: A párizsi Trocadérón, a 2024-es párizsi nyári olimpia versenyeinek egyik színhelyén végzett építkezés mellett járőröznek katonák, a háttérben az Eiffel-torony 2024. április 11-én. (Fotó: MTI/AP/Aurelien Morissard).

Ajánljuk még