Gyász

Elhunyt Hammerl László, a Nemzet Sportolója

Folytatódik a Biblia-idézet miatt „gyűlöletbeszédért” elítélt Päivi Räsänen pere Finnországban

| Szerző: hirado.hu
Folytatódik a finn legfelsőbb bíróságon a Biblia idézéséért „gyűlöletbeszéddel” megvádolt volt finn belügyminiszter pere. Päivi Räsänen úgy nyilatkozott, készen áll a szólás- és a vallásszabadság további védelmezésére.

Tovább folytatódik a korábbi finn belügyminiszter, Päivi Räsänen „gyűlöletbeszéd-ügye”, miután a helsinki legfelsőbb bíróság jóváhagyta a főügyész fellebbezését Räsänen felmentésével kapcsolatban – írja a The European Conservative.

Räsänen még 2019-ben az X.com-on (korábban Twitter), egy Biblia-idézettel ellátott bejegyzésben kritizálta a Finn Evangélikus Egyházat, amiért az támogatta az LMBTQ-lobbit és a helsinki Pride-ot. Räsänen bejegyzésében

Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írott levelét idézve utalt arra, hogy az LMBTQ-lobbi támogatása az Egyház tanításával ellentétes magatartás.

Az esettel kapcsolatban 2021-ben emeltek vádat Räsänen ellen három vádpontban, kisebbségek elleni uszításért. 2022-ben – ahogyan erről a hirado.hu is beszámolt – a helsinki kerületi bíróság 2022 márciusában első fokon úgy döntött, hogy Räsänen a szólás- és vallásszabadság törvényes határain belül beszélt, az ügyészség azonban fellebbezett a felmentés ellen. Ezt követően 2023-ban a finn fellebbviteli bíróságon is felmentették, a főügyész most ez ellen a döntés ellen fellebbezett, amelyet jóváhagytak, az ügy most a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik tovább.

„Teljesen meglepett ez a legfelsőbb bírósági fellebezés (…) Ugyanakkor magabiztos és nyugodt vagyok. Készenállok a szólás-, vallás- és lelkiismereti szabadság további védelmezésére, úgy a finn legfelsőbb bíróság, mind az Emberi Jogok Európai Bíróságának színe előtt”

– nyilatkozta a fellebbezéssel kapcsolatban Päivi Räsänen, írja a Hetek.hu.

Kapcsolódó tartalom

Räsänen jogi képviseletére az Alliance Defending Freedom (ADF International) nevű jogvédő civil szervezet jelentkezett, amely sikerrel lépett fel a héten a Brüsszelben tartott Nemzeti Konzervativizmus konferencia (NatCon) ellehetetlenítése ellen is.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még