Rendkívüli

Támadás ért egy iraki katonai támaszpontot

Befejezte a kereskedelmi hajók védelmét egy német hadihajó a Vörös-tengeren

Befejezte a kereskedelmi hajók védelmét a jemeni húszi fegyveresek ellen a Hessen nevű német hadihajó, és szombat kora reggel elhagyta a Vörös-tengert – közölte a német védelmi minisztérium.

A hajót az Európai Unió Aspides nevű vörös-tengeri védelmi missziója keretében február végén telepítették a térségbe, hogy védelmet nyújtson a kereskedelmi hajóknak a gázai háború ellen tiltakozó jemeni fegyveresek támadásai ellen.

A fregatt, fedélzetén 240 fős legénységgel, helyi idő szerint 5:50-kor fejezte be a küldetést, és elhagyta a műveleti területet – közölte a német hadsereg.

A Hessen legénysége több drónt is megsemmisített a német haditengerészet első ilyen jellegű bevetésén.

Kapcsolódó tartalom

A német védelmi minisztérium jelentése szerint a hadihajó 27 kereskedelmi hajót kísért át biztonságosan a műveleti területen.

A kiemelt képen: A dán haditengerészet Iver Huitfeldt fregattja elhagyja honi kikötőjét, a Sjaelland-sziget nyugati partján fekvő Korsoert 2024. január 29-én. A 2011-ben hadrendbe állított hadihajót az Ádeni-öbölbe vezényelték, hogy bekapcsolódjon a Vörös-tenger és térsége védelmére irányuló nemzetközi járőrözésbe. Az Egyesült Államok kezdeményezésére 2023 végén létrejött, már húsznál több országot tömörítő vörös-tengeri katonai szövetség célja a hajózás szabadságának biztosítása a Szuezi-csatornához vezető, kulcsfontosságú tengeri kereskedelmi útvonalon a jemeni Húszi lázadók támadásaival szemben (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

Ajánljuk még