Rendkívüli

Lezuhant egy nagy hatótávolságú bombázó Oroszországban

Ukrán hírszerzés: Az ukrán erők lőtték le az orosz bombázót

Az Ukrajna ellen péntekre virradóra rakétatámadást végrehajtó orosz Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázó repülőgépek egyikét az ukrán katonai hírszerzés a légierővel közösen végrehajtott különleges művelete során lőtték le – közölte az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége hivatalos honlapján.

A sajtóközlemény szerint az ellenséges repülőgépet Ukrajnától körülbelül 300 kilométeres távolságban lőtték le ugyanazzal az eszközzel, amely korábban az orosz A-50-es nagy hatótávolságú radarérzékelő és irányító repülőgépet.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy ez egyes források szerint az SZ-200-as nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer, amelyet az ukrán katonai hírszerzés szakemberei módosítottak.

A hírszerzés közölte, hogy miután a bombázót találat érte, még Sztavropol környékére tudott repülni, ahol végül lezuhant.

Kiemelték, hogy első alkalommal sikerült orosz stratégiai bombázót megsemmisíteni a levegőben a háború kezdete óta. „Minden Ukrajna ellen elkövetett háborús bűnért méltányos megtorlás jár” – szögezte le a hírszerzés. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az Oroszországi Föderáció H-22 rakétákat lő ki a Tu-22M3 bombázókról.

Kapcsolódó tartalom

A sztavropoli régió határához közel helyezkedik egy katonai repülőtér az észak-oszétiai Mozdokban, ahol az orosz légierő stratégiai bombázói állomásoznak. Oroszország Tu-22M3 bombázókat gyakorta használ Ukrajna elleni támadásokhoz. Az orosz védelmi minisztérium korábban azt közölte, hogy a pilóták katapultáltak, a személyzet egyik tagja meghalt, ketten kórházban vannak, a negyediket pedig keresik.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka úgyszintén megerősítette a Telegramon, hogy

az ukrán fegyveres erők légvédelmi rakétaegységei a katonai hírszerzéssel együttműködve semmisítették meg a H-22 rakétákat hordozó orosz Tu-22M3-at.

„Ukrajnának több pénzre, több rakétára van szüksége ahhoz, hogy jobban megvédje a frontmenti területeit az orosz terrorizmustól” – fűzte hozzá mindazonáltal Olescsuk.

A kiemelt kép illusztráció. Egy orosz légi támaszpontról felszálló TU-22M3 hadászati bombázó (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium)

Ajánljuk még