Aktuális

Ukrán hírszerzés: Az ukrán erők lőtték le az orosz bombázót

Tengerparti élőlánccal követelték a túszok elengedését Izraelben

Mintegy 85 kilométer hosszú tengerparti élőlánccal követeltek megállapodást a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kicseréléséért – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál pénteken.

A Gázai övezet iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadása óta az övezetben fogva tartott izraeli túszok családtagjai élőláncot szerveztek péntek délelőtt Izrael földközi-tengeri partjainak strandjain, melyen a Haifához közeli Habonim-parttól egészen a Tel-Avivtől délre fekvő Rison Leción strandjáig álltak a megállapodást követelők.

Az élőlánc előtt Seli Sem-Tov, – akinek a fiát az övezethez közel rendezett technopartiról hurcolták el – arra kérte a résztvevőket, hogy csendben, szlogenek nélkül álljanak együtt a családtagokkal.

A Hamász október 7-én 253 embert rabolt el Izraelből,

akik közül egy tűzszüneti és fogolycsere-egyezmény alapján november végén elengedtek 105 civilt, nőket és gyerekeket.

Kapcsolódó tartalom

Izraelben jelenleg 129 olyan embert tartanak számon, akik a Hamász fogságában vannak, de többen közülük már biztosan nincsenek életben.

Az izraeli hadseregnek mindössze három túszt sikerült élve kiszabadítani, és a harcok során megtalálták, és temetésre Izraelbe szállították 12 izraeli holttestét.

Három megszökött túszt izraeli katonák lőttek agyon tévedésből.

A jelenleg is fogvatartottak közül 34-en már bizonyosan életüket vesztették az izraeli hadsereg hírszerzési forrásai szerint, de becslések szerint jóval magasabb lehet a meggyilkolt vagy a fogva tartás brutális körülményei miatt elhunyt áldozatok száma.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Ajánljuk még