Interjú

Hallgassa vissza Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjúját

Megkezdődtek a hetekig tartó parlamenti választások Indiában

Kezdetét vette a világ legnagyobb parlamenti választása Indiában, amelynek keretében péntektől hat héten keresztül közel egymilliárd ember választhat a harmadik elnöki ciklusára törekvő Narendra Modi miniszterelnök Bháratíja Dzsanata Pártja (BJP) és a regnáló hatalmat kihívó ellenzéki INDIA pártszövetség között.

A világ legnépesebb országában hét szakaszban tartják a választásokat, a különböző államokban különböző időpontokban voksolnak. Az eredményt a tervek szerint június 4-én jelentik be.

Kapcsolódó tartalom

A parlamenti választás első és egyben legkiterjedtebb fázisában, péntektől kezdve egy héten keresztül 166 millió szavazó adhatja le voksát 21 állam 102 választókerületében, köztük a déli-indiai Tamilnádu államban, a Kínával határos, északkeleti Arunácsal Pradesben és Uttar Pradesben is, India legnépesebb északi államban.

A felmérések szerint a választóknak a munkanélküliséggel, az infláció növekedésével és a vidéki területeken élők nehézségeivel kapcsolatos aggályai ellenére elkönyvelhető Narendra Modi pártjának győzelme, és az igazi kérdés az lesz, hogy a kormánypárt mennyivel tud javítani 2019-ben elért eredményén.

Az elkövetkezendő öt évben nemzetünket a világ három legnagyobb gazdasága közé emeljük, végleg hadat üzenünk a szegénységnek, új távlatokat nyitunk a növekedésben, és bemutatjuk a reformok következő nemzedékét” – áll a BJP választási kiadványában, amely az indiai miniszterelnök beváltott kampányígéreteit igyekszik felsorakoztatni.

Minden szavazat és minden hang számít” – írta Modi a szavazás megkezdése előtt, ahol a fiatalokat külön is szavazásra buzdította.

Győzelme esetén Modi lesz India második olyan miniszterelnöke, aki egymás után három parlamenti választásokon is győzelmet arat. Ez korábban csak Dzsaváharlál Nehrunak, az indiai függetlenségi mozgalom egyik vezetőjének, a független India első miniszterelnökének sikerült.

Kapcsolódó tartalom

Modit és kormányát az ellenzék egyebek között azt hangoztatva bírálta, hogy a keményvonalas hindu nacionalista szavazóbázis megtartása érdekében diszkriminálja India több mint 200 millió fős muszlim kisebbségét.

Az ellenzéki INDIA szövetséghez tartozó Indiai Nemzeti Kongresszus vezetője, Rahul Gandi szerint a BJP fokozatosan eltereli a figyelmet az országot sújtó legfontosabb kérdésekről, így a munkanélküliségről és az inflációról. Az ellenzéki szövetség azzal is megvádolta a BJP-t, hogy az ellenzéki jelöltek őrizetbe vételével és a választás előtt bejelentett hatalmas adóköveteléseikkel ellehetetlenítik az ellenzék győzelmi esélyeit.

A parlamenti választást megelőzően az ellenzéki pártszövetség a támogató intézkedések fokozását és a juttatások növelését ígérte, továbbá azzal kampányolt, hogy „megmenti a demokratikus intézményeket Modi diktatórikus hatalmától”.

Ajánljuk még