Interjú

Hallgassa vissza Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjúját

Nem tetszett neki, hogy rasszistának tartják a Beatlest, távoznia kellett a szerkesztőnek

| Szerző: hirado.hu
Komoly médiavisszhangot kapott, hogy Uri Berliner, aki 25 éve munkatársa az NPR amerikai közrádiónak, bejelentette távozását azután, hogy felfüggesztették állásából az orgánum szélsőségesen liberális-baloldali irányba történő elmozdulásának kritizálása miatt. Az amerikai közrádió szerint ugyanis már a Beatles-rajongás és egyes madárfajok nevei is rasszisták.

Előzőleg öt napra felfüggesztették állásából Uri Berlinert, az NPR amerikai közszolgálati rádió szerkesztőjét azután, hogy egy esszében leleplezte a szervezet liberális elfogultságát. Az elmúlt napokban

komoly figyelmet váltott ki a negyed évszázada a közszolgálatban dolgozó szerkesztő esszéje.

Szerdára már olyannyira elmérgesedett a rádió és szerkesztő viszonya, hogy Berliner bejelentette felmondását.

„Nem dolgozhatok egy olyan szerkesztőségben, ahol egy olyan új vezérigazgató becsmérel, akinek megosztó nézetei megerősítik az NPR-nél fennálló problémákat, amelyeket a Free Press-esszémben említettem” – írta Berliner az X-en közzétett nyilatkozatában.

Elhallgatott szenzációk

Berliner Katherine Maherre utalt, aki a múlt hónapban vette át az elnök-vezérigazgatói posztot, és aki a múltban szélsőbaloldali nézeteket bemutató, az amerikai közösségi média felületein megjelenő bejegyzései miatt került be a köztudatba. Maher döntő szerepet játszott Berliner felfüggesztésében és eltávolításában.

Kapcsolódó tartalom

Évtizedeken át, a közszolgálati rádióként működő adó „1970-es alapítása óta Amerika széles rétegei a megbízható újságírásért és az Amazonas mentén éneklő madarakról készült, gyönyörű hanganyagokért kapcsoltak az NPR-re” – írta esszéjében a szerkesztő.

Berliner a Free Pressben közzétett írásában kritizálta, hogy

az NPR alaptalanul megvádolta Donald Trumpot az úgynevezett Russiagate-tel, ám elhallgatta a vádaskodás kudarcát.

Az írás szerint a rádió a COVID-labor ügyében, a járvány kirobbanásakor elhallgatott fontos bizonyítékokat, miszerint egy laboratóriumból kerülhetett ki a pandémia fertőző vírusa. Igen sok elemet érintő felsorolásában Berliner megemlékezik Hunter Biden botrányos laptop-ügyéről, az úgynevezett „rendszerszintű rasszizmus” elméletének felkarolásáról, és azzal vádolja a szervezetet, hogy október 7-ét követően lekicsinyelte az antiszemitizmus méretét és annak veszélyeit.

Kapcsolódó tartalom

Kifejezetten ártani akartak

Berliner azt is írta, hogy a 2021-es regisztrációs nyilvántartások megdöbbentő egyenlőtlenséget mutattak a demokraták és a republikánusok között a washingtoni NPR hírszerkesztőségében, és hogy a közrádió munkatársai kifejezetten ártani akartak Donald Trump elnökségének.

Berliner, aki elmondása szerint kétszer is Trump ellen szavazott, megdöbbent azon, hogy

„az NPR egyik újságírója szerint jól tették, hogy nem foglalkoztak Hunter Biden laptopos történetével,

mert az Donald Trumpnak 2020-ban előnyös lehetett volna”.

Az NPR az esetet követően olyan nyilatkozatokat adott ki, melyek szerint a szerkesztőségi kollektíva kiállt Maher mellett. Maher – emlékeztet a Fox News – Hillary Clinton és Joe Biden elnökjelöltségét támogatta, miközben rendszeresen megosztott szélsőbaloldali véleményeket; rendszerint kritizálta Donald Trumpot a közösségi médiában, mielőtt az NPR vezetői állását megkapta.

Bizarr nyelvváltás

Az NPR szóvivője Berliner hosszú, igényesen megírt esszéjére azt mondta: „Ez egy rosszhiszemű támadás” és a rádióadó lejáratása.

Berliner cikkében tételesen felsorolja, hogy baloldali és liberális nézőpontja ellenére milyen, általa is túlzónak és szélsőségesnek vélt jelenségekkel találkozott, s ezeket hogyan tette szóvá írásbeli feljegyzésekben az adó vezetőségénél – ám ezen észrevételeire soha nem érkezett válasz.


A szerkesztő többek között ezt írja: A gondolkodásmód a nyelvi választásokban is érvényesül. Az NPR Transgender Coverage Guidance című dokumentumában – amelyet a hírigazgatóság terjesztett el –

arra kérnek bennünket, hogy kerüljük a »biológiai nem« kifejezést”.

A szerkesztői útmutatót a National Center for Transgender Equality (Országos Központ a Transzneműek Egyenlőségéért) egy korábbi munkatársának segítségével készítették el.

Kapcsolódó tartalom

Rasszista madárnevek

Ez a gondolkodásmód bizarr történeteket szül például arról, hogy a Beatles és a madárnevek faji szempontból problematikusak – írja a szerző. (A Beatles-rajongás az NPR anyagai szerint azért vált rasszista megnyilvánulássá, mert

négy fehér fiatalemberről van szó, a madárnevek jó része pedig Amerikában korábbi kutatókról nevét viselik, akik fehér férfiak voltak,

így – s erről az NPR szintén beszámolt egy lelkes hangvételű anyagban – most megkezdődött e madárfajok átnevezése.)


Berliner esszéjéből kiderül: a szerkesztő nem értett egyet azzal az újabban megkövetelt szemlélettel sem, amely „igazolja a fosztogatások elkövetőit azzal, hogy a bűnözéstől való félelem is rasszizmus. Szintén nem látta elfogadhatónak, hogy „a pozitív diszkriminációt ellenző ázsiai amerikaiakat a fehér konzervatívok manipulálták – a rádió mindkét álláspont mellett állást foglalt anyagaival.

Kiemelt kép: A Beatles (Fotó: MTI).

Ajánljuk még