Baleset

Gázolt a vonat, késésekre kell számítani

Kémkedéssel gyanúsított kettős állampolgárokat vettek őrizetbe Németországban

Őrizetbe vettek két német-orosz állampolgárt Németországban, akik a gyanú szerint az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítása céljából készültek szabotázsakciókra – közölték csütörtökön a szövetségi ügyészek.

A két férfit szerdán vették őrizetbe a bajoroszági Bayreuthban, ahol a hatóságok kémkedés gyanújával tartottak házkutatást munkahelyükön és otthonaikban.

Kapcsolódó tartalom

A gyanú szerint az egyik gyanúsított németországi katonai létesítmények elleni merényletek végrehajtásába „egyezett bele”, társa pedig az információszerzés terén nyújtott segítséget.

Dieter S. 2023 októbere óta különböző forgatókönyveket vitatott meg egy orosz titkosszolgálathoz köthető személlyel Németországban található katonai létesítmények elleni robbantásos és gyújtogatásos támadásokról, Alexander J. feltételezett bűntársa segítségével katonai célpontokról gyűjtött információkat, majd a katonai felszerelésről készített fényképeket és videofelvételeket elküldte orosz titkosszolgálati kontaktjának – szerepel az ügyészek által kiadott csütörtöki közleményben.

A Der Spiegel című német lap információi szerint a potenciális célpontok között szerepelt a bajorországi Grafenwöhr katonai gyakorlótér is, ahol az amerikai Abrams harckocsik használatára kapnak kiképzést a katonák.

Kapcsolódó tartalom

Az akciók célja Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatásának aláásása volt” – áll a szövetségi ügyészek közleményében.

Dieter S.-t kémkedés mellett azzal is gyanúsítják, hogy 2014 decembere és 2016 szeptembere között a Donyeck megyei szeparatista erők egyik fegyveres egységéhez tartozott.

Ajánljuk még