Megrázó

Késes támadó sebesített meg gyerekeket egy kelet-franciaországi iskola közelében

Az áradások tetőzésére készül Kazahsztán nyugati része

Kazahsztán nyugati része az áradások tetőzésére készült csütörtökön az Urál-folyó mentén.

Kazahsztán az utóbbi idők legsúlyosabb áradása miatt szükségállapotot hirdetett és forrásokat különített el a katasztrófa sújtotta térségek támogatására. Eddig több mint százezer embert kellett kitelepíteni az érintett régiókból, ahol hatósági adatok szerint 16 ezer tonnára tehető az olajtermelésben jelentkezett kiesés.

A térségről készített légifelvételeken látni lehetett, hogy hatalmas területeket öntött el a víz, egyes házak egészen tetőig merültek alá. Időközben munkások és önkéntesek Oral és Atirau városokban gátakat emelnek, hogy védjék a lakó-, ipari, illetve mezőgazdasági területeket az ártól.

Kapcsolódó tartalom

A kazah energiaügyi minisztérium szerint 2-2,5 méter magas falakat emeltek az atiraui olajfinomító köré, amely a folyó közelségében található. A hatóságok ugyanakkor nem zárják ki, hogy fennakadások lehetnek a termelésben. Mindemellett közölték: megfelelő üzemanyag-tartalékokat hoztak létre országszerte.

Az árhullám Kazahsztánt a szomszédos Oroszország felől érte el, ahol a helyi hatóságok szerint példátlan helyzet alakult ki a természeti csapás következtében.

Kiemelt kép: a kazah rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai gumicsónakkal közlekednek az árvíz sújtotta nyugat-kazahsztáni Pavlodari területen (Fotó: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek kazah minisztériuma)

Ajánljuk még