Aktuális

Népszerű az online értékpapírszámla

Zelenszkij: Nyugati segítség nélkül Ukrajnának esélye sincs megnyerni a háborút

| Szerző: hirado.hu
Folytatódnak a harcok az ukrán fronton. A moszkvai védelmi minisztérium közlése szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Közben az ukrán elnök egy amerikai televíziónak adott interjúban kijelentette: Ukrajna nem rendelkezik a szükséges fegyverrel, hogy sikeresen ellenálljon az orosz inváziónak. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott: a szövetségesek segítsége nélkül Ukrajnának esélye sem lesz megnyerni a háborút.

Tovább folytatta az orosz hadsereg a herszoni régió bombázását. Beriszlav városban az egyik épületben súlyos károk keletkeztek, egy 56 éves férfi megsérült. A találat hatására 15 helyi lakos úgynevezett lövedéksokkot kapott – számolt be Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramon. A helyiek próbálják ismét lakhatóvá tenni a lakásaikat.

Amikor a támadás kezdődött, itt pihentem a szobában. Sok szerencsét, menjen csak be. Nincsenek ablakok, teljesen kitörtek, minden kiszakadt a helyéről” – mutatta egy helyi nő.

A kormányzó hivatalának szóvivője megerősítette, hogy az elmúlt napok támadásaiban ketten megsérültek.

Kapcsolódó tartalom

Kilenc magánházat, egy raktárt és egy posta épületet is eltaláltak Herszon régióban, amelyek közül az egyikben jelentős károk keletkeztek

– mondta Olekszandr Tolokonnyikov, a herszoni régió kormányzói hivatalának szóvivője.

Donyeck térségében a Fehér Angyalok nevű ukrán rendőrségi egység ellátta a sebesülteket, majd evakuálta őket. Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a rendőrök segítettek egy házaspárnak is, akik elvesztették fiúkat az ágyúzás következtében.

A moszkvai védelmi minisztérium keddi közlése szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Kupjanszk, Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén. Az orosz hadijelentés szerint tíz ukrán ellentámadás hiúsult meg, az ukrán hadsereg pedig csak az elmúlt nap folyamán több mint 1150 katonát veszített.

Kapcsolódó tartalom

„Ukrajna nem rendelkezik a szükséges mennyiségben fegyverrel, hogy sikeresen ellenálljon az orosz inváziónak, a megszállók így minden nap visszavonulásra kényszerítik az ukrán csapatokat

– mondta kedden Volodimir Zelenszkij a PBS amerikai televíziónak adott interjúban. Az ukrán elnök kijelentette, hogy a szövetségesek segítsége nélkül Ukrajnának esélye sem lesz megnyerni a háborút. Volodiir Zelenszkij felhívta a figyelmet arra is, hogy NATO-országok védik Izraelt, amely ország nem tagja a szövetségnek.

Amikor valaki azt mondja, hogy a szövetségeseink nem tudnak nekünk ilyen, vagy olyan fegyvert biztosítani, vagy nem tartózkodhatnak Ukrajnában ilyen, vagy olyan katonai erők, mert azt úgy fogják fel, mintha Ukrajna bevonná a NATO-t a háborúba, akkor az iráni támadás után szeretném feltenni a kérdést, hogy Izrael tagja-e a NATO-nak, Izrael nem NATO-ország, de a szövetségesek megvédték Izraelt, hogy Izrael nincs egyedül” – fogalmazott az ukrán elnök.

Kapcsolódó tartalom

Nem hangzott el hivatalos javaslat arra, hogy a párizsi olimpia idejére tűzszünetet hirdessenek az orosz–ukrán háborúban

– erről az orosz elnöki szóvivő beszélt kedden.

Dmitrij Peszkov újságírói kérdésre, hogy a Kreml hogyan értékeli Emmanuel Macron francia elnök olimpiai tűzszünetre vonatkozó javaslatát, azt válaszolta: eddig egyetlen hivatalos lépés sem történt ezzel kapcsolatban.

A Kreml szóvivője emlékeztetett rá, hogy az ilyen alkalmakat az ukrán fél arra szokta használni, hogy megpróbálja csapatait átcsoportosítani és újrafegyverezni. Ez természetesen megnehezíti az ilyen kezdeményezések megfontolását – fogalmazott Peszkov.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel a Krími Platform nevű kezdeményezés első parlamenti találkozóján Zágrábban, 2022. október 25-én. (Fotó: MTI/EPA/Pool/HINA/Damir Sencar)

Ajánljuk még