Aktuális

Népszerű az online értékpapírszámla

Orbán Viktor: Az Európai Unió elnyomja és zsarolja azokat az országokat, amelyek kilógnak a liberális fősodorból

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia megtartását tiltó polgármesteri határozatot, így a rendezvény Brüsszelben korlátozás nélkül folytatódhatott. A szervezők közölték: ez a véleménynyilvánítás szabadságának győzelme. A konferencián délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt. A kormányfő azt mondta: az Európai Unió elnyomja és zsarolja azokat az országokat, amelyek kilógnak a liberális fősodorból. Hozzátette: a konzervatív hangoknak ezért aktívabb szerepet kell vállalniuk a nemzetközi politikai térben.

Egy háborús övezetet hagytam el, hogy ide jöjjek, de nem gondoltam volna, hogy egy másik háborús övezetbe érkezem meg Brüsszelbe – foglalta össze Melanie Phillips Jeruzsálemben élő brit újságíró a NatCon keddi napját. A rendezvény szerdai első felszólalója arról beszélt: a liberalizmus felfedte valódi arcát.

Ez a konferencia az a helyszín, ahol a civilizáció egyik ellensége, amely korábban olyan magasröptű baloldali eszmék mögé rejtőzött, mint a tolerancia, a diszkrimináció elutasítása vagy a liberális értékek, levetette az álarcát, és megmutatta, hogy valójában egy maffiaszerű rendszer, amely fenyegetéssel és megfélemlítéssel akarja elhallgattatni azokat a hangokat, amikkel nem ért egyet.

Ehhez pedig a politikát, de még az igazságszolgáltatás egy részét is korrupt módon felhasználta itt Brüsszelben

– fogalmazott Melanie Phillips.

Kapcsolódó tartalom

A liberális eltörlés kultúráját látjuk működés közben” – utalt vissza beszédében az Európai Konzervatív nevű kiadvány főszerkesztője is a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája által szervezett eseményen. Ellen Fantini szerint ugyanez történik ma Európában például a hit és a család fogalmával. Erről szólt a konferencia első szerdai panelbeszélgetése is. A résztvevők szerint a konzervatív értékek ma politikai támadás alatt állnak.

Ennek egyik példája, hogy a demográfia kérdése szinte teljesen eltűnt a közbeszédből” – fogalmazott az Európai Konzervatív párizsi tudósítója, Helen Lauzun, aki emlékeztetett: a progresszívok a migrációt erőltetik megoldásként, miközben relativizálni próbálják a család fogalmát.

A krízis azonban egyben lehetőség is a konzervatívok számára” – mondta az üldözött keresztények védelmében rendszeresen felszólaló Ben Kiely atya, aki kiemelte, Magyarország élen jár ebben a küzdelemben.

A hagyományos család védelmében nagy szerepe van az államnak is, amely támogathatja a házasságkötést és a gyermekek születését, ahogy azt a magyar nemzet olyan példamutatóan megvalósítja és gyakorolja.

Kapcsolódó tartalom

A konferencia szerdai napján szólalt fel Orbán Viktor miniszterelnök is.

A kormányfő hangsúlyozta: az Európai Unió elnyomja és zsarolja azokat az országokat, amelyek kilógnak a liberális fősodorból,

a konzervatív hangoknak ezért aktívabb szerepet kell vállalniuk a nemzetközi politikai térben – erre törekszik Magyarország is.

Magyarország innen nézve a különbözőség szigete: ahol a konzervatívok szabadon beszélhetnek az általuk képviselt értékekről, párbeszédet folytathatnak egymással és közös intézkedéseket tervezhetnek. Az elmúlt években a tettek mezejére kellett lépnünk, amit az önvédelem motivált, a demokráciát és a szabadságot ugyanis veszély fenyegeti” – szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: a nemzeti konzervativizmus

legfontosabb feladata ma Európában a szabadság, a család és a béke védelme.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Brüsszelben, a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még