Rendkívüli

Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat Kanada történetének legnagyobb aranylopási ügyében

Az amerikai szenátusban megkezdődött a belbiztonsági miniszter hivatali leváltását célzó eljárás

Az amerikai szenátusban szerdán megkezdődött az Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter hivatali elmozdításáról szóló, képviselőházi republikánusok által előterjesztett eljárás, amelyet a demokraták gyors szavazással szeretnének lezárni.

Alejandro Mayorkast az Egyesült Államok és Mexikó határán kialakult migrációs helyzet, vagyis az illegális határátlépések rekord mértéke miatt szeretnék eltávolítani pozíciójából az úgynevezett impeachment eljárás kezdeményezői, a republikánus képviselők.

Az eljárás megindításáról szóló kezdeményezést még februárban szavazta meg a képviselőház, amelynek elnöke kedden küldte el azt a felsőház, a szenátus számára, ahol maga az eljárás zajlik. Az impeachment értelmében a szenátorok esküt tettek, amivel a tárgyalás döntőbíráivá váltak.

A szenátusban többségben lévő demokraták vezetője, Chuck Schumer jelezte, hogy szeretné minél gyorsabban lezárni az eljárást. Már szerdán szavazást kezdeményezett ennek érdekében, mert szerinte a képviselőházi republikánusok által előterjesztett vádak nem állnak meg a miniszterrel szemben.

Ted Cruz republikánus szenátor újságírók előtt azt mondta, hogy a szenátusi demokraták vezetője meg akarja akadályozni, hogy a republikánusok képviselői előterjesszék érveiket, amelyek bizonyítják, hogy a demokraták határpolitikája emberek halálát okozza.

Kapcsolódó tartalom

A hivatalos eljárás alapján a képviselőház tagjaiból álló küldöttség kedden terjesztette a miniszter ellen felhozott vádakat a szenátus elé.

A megfogalmazás szerint a miniszter „tudatosan és szisztematikusan” megsértette az Egyesült Államok törvényeit, amikor lehetővé tette az Egyesült Államok határát illegálisan átlépő több millió ember számára, hogy az ország területén belül szabadon távozhasson,

amivel – a politikai vádirat szerint – elveszítette az amerikai emberek bizalmát, és méltatlanná vált a miniszteri pozíció betöltésére.

Az impeachment tárgyalás során maga a kongresszus válik bírósággá, amelyben a szenátorok a döntőbírák, míg a képviselőházi tagok terjesztik elő a vádat, és az azt megalapozó érveket.

Azt a republikánusok is elismerték, hogy Alejandro Mayorkas pozíciójából való elmozdítására – a szenátusi demokrata többség miatt – csekély az esély, még akkor is, ha az eljárást teljes egészében lefolytatják, ugyanakkor a tárgyalást szorgalmazzák.

Amerikai adminisztráció tagja elleni impeachment eljárásra az amerikai politika történetében legutóbb mintegy 150 éve volt példa. Elnök, illetve volt elnök ellen a demokraták kezdeményeztek impeachment eljárást az elmúlt években, mindkét alkalommal Donald Trump ellen, a másodikat már miután távozott hivatalából. Egyik kezdeményezés sem járt sikerrel.

Kiemelt kép: Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter (Fotó: EPA/Michael  Reynolds)

Ajánljuk még