Aktuális

Több mint ötmillió forintnyi ékszert zsákmányolt egy betörő Szombathelyen

A G7-csoport Capri szigeti külügyminiszteri találkozóján az ukrán miniszter és a NATO-főtitkár is részt vesz

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz az iparilag legfejlettebb államokat tömörítő G7-csoport Capri szigeti külügyminiszteri értekezletén – jelentette be szerdán az olasz külügyi tárca.

A G7-ek a világban kialakult válságokról és feszültségekről tanácskoznak – írta közösségi oldalán Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Tajani hangsúlyozta, hogy Olaszország a G7-ek soros elnökeként a békés megoldások elérésén dolgozik a „mély feszültségekkel teli nemzetközi politikai színtéren”.

Kiemelt napirendi pont lesz az ukrajnai háború, a közel-keleti helyzet, különösen Irán Izrael elleni támadása fényében, valamint a Vörös-tenger térségében kialakult helyzet, ahol az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók rendszeresen támadnak meg hajókat. Emellett olyan globális kérdéseket is megvitatnak, mint a kiberbiztonság, a mesterséges intelligencia és a dezinformáció elleni küzdelem.

Kapcsolódó tartalom

A G7-külügyminiszterek találkozója pénteken zárul.

Capri szigetén és a közeli Nápolyban a legmagasabb fokú biztonsági készültség lépett életbe a találkozó miatt. Olaszországnak ezen a részén lezárták a légteret és a tengeri útvonalakat is. Ezernégyszáz olasz biztonsági ember és rendőr – köztük mesterlövészek és tűzszerészek – vannak szolgálatban az alig több mint tíz négyzetkilométeres szigeten.

Kiemelt kép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Johanna Geron)

Ajánljuk még