Aktuális

Megdöbbentő videón, ahogy autóval betolattak az Andrássy úti luxusüzletbe hogy kirabolják

Szobrot kap Tony Blair Koszovóban

Bill Clinton egykori amerikai elnök után Tony Blair volt brit miniszterelnök is szobrot kap Koszovóban, a szoboravatás júniusban várható.

A Kosovo Online hírportál beszámolója szerint a dél-koszovói Ferizaj város vezetése tavaly novemberben engedélyezte a szobor felállítását, amelyet a várakozások szerint június 12-én adnak át. Ez lesz a 25. évfordulója annak, hogy a NATO légicsapásainak köszönhetően a szerbek kivonultak Koszovóból.

Koszovóban 1998-1999-ben fegyveres összecsapások voltak a szerbek és a koszovói albánok között. A NATO 1999. március 24-én indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen. A koszovói nemzetközi békefenntartó erők, a KFOR katonái 1999. június 12-én vonultak be Koszovóba.

E támadással vetettek véget Slobodan Milosevic jugoszláv elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Az akkor már csupán Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek etnikai tisztogatásba kezdtek az albánok ellen.

Az 1998-1999-es koszovói háború folyamán a becslések szerint 10-12 ezer ember vesztette életét Koszovóban, többségük albán nemzetiségű volt.

Koszovó kilenc évvel később, 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Mivel a NATO repülőgépei Bill Clinton akkori amerikai elnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök kezdeményezésére kezdték meg a bombázást, a két politikust Koszovóban hősnek, illetve az ország legnagyobb támogatójának tekintik.

Tony Blair kultusza olyan erős Koszovóban, hogy 1999 óta a neve fonetikus albán átiratban – Bler, Toni és Tonibler változatban –, teljesen elfogadottá vált, és elterjedt az albán lakosság körében.

Az 1999. augusztus 4-én született ismert koszovói labdarúgó, Bler Thaci is a brit politikusról kapta például a nevét. 2010-es koszovói látogatása alkalmával Tony Blair találkozott is a róla elnevezett fiúkkal Pristinában.

Kiemelt kép: Tony Blair volt brit miniszterelnök beszél a Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépéséről szóló, Az Egyesült Királyság egy változó Európában című londoni konferencián 2018. március 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Ajánljuk még