Időjárás

Az ország egyes részein 24–25 fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Pedro Sánchez: Palesztina elismerése vezethet tartós békéhez a Közel-Keleten

A Közel-Kelet a szakadék széléhez közeledik, Palesztina elismerése pedig tartós békéhez vezethet a térségben – mondta, Pedro Sánchez spanyol kormányfő kedden Ljubljanában, Robert Golob szlovén kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: többféle utat lehet követni, az egyik a helyzet eszkalálódása, a másik pedig a nemzetközi elismerés és a diplomácia.

Golob szerint Palesztina elismerése csak az egyik olyan lépés, amely hozzájárulhat a gázai nép szenvedéseinek enyhítéséhez. „De biztosan nem az egyetlen, és nem is lesz elegendő” – mondta.

Rámutatott:

Szlovénia és Spanyolország egyetért abban, hogy Palesztinát független államnak az 1967-es államhatárokon belül kell elismerni, ugyanakkor időkeretekről szándékosan nem akart beszélni.

Nem csak Madridon és Ljubljanán múlik, más tényező is van, például ENSZ Biztonsági Tanácsának közelgő szavazása arról, hogy a palesztin állam a világszervezet teljes jogú tagja lehessen – húzta alá.

Kapcsolódó tartalom

Sánchez szlovéniai látogatása része európai körútjának, amelynek célja, hogy támogatást szerezzen Palesztina elismeréséhez. Erre azt követően került sor, hogy Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnöke március végén nyilatkozatot írt alá, melyben kijelentették: készek elismerni a palesztin államot, ha a lépés „pozitív hozzájárulást jelent és a körülmények is megfelelőek”.

Abban is egyetértettek, hogy azonnali tűzszünetre, a túszok feltétel nélküli szabadon bocsátására, valamint a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek gyors, erőteljes és tartós növelésére van szükség.

Palesztina 1988. november 15-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet tavaly júniusig az ENSZ 193 tagállamából 139 ismert el. Palesztina ENSZ-megfigyelői státusszal rendelkezik, de nem tagja a világszervezetnek.

Kiemelt kép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik az elsõ napi ülés elõtt, 2024. március 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Ajánljuk még