Aktuális

Megdöbbentő videón, ahogy autóval betolattak az Andrássy úti luxusüzletbe hogy kirabolják

Nem jön jól a kampányoló Ursula von der Leyennek a vele kapcsolatban kirobbant újabb botrány

| Szerző: hirado.hu
Egy nappal hivatalba lépése előtt visszalépett Markus Pieper, az Európai Unió kis- és középvállakozásokért felelős követe. A botrányba keveredett uniós követ visszalépése súlyos politikai károkat okozhat Ursula von der Leyennek júniusi újraválasztásával kapcsolatban.

Egy nappal azelőtt, hogy hivatalba lépett volna, lemondott posztjáról Markus Pieper, miután fény derült szabályellenes jelölésére – írta meg a Politico. A brüsszeli lap hozzáteszi:

Pieper visszalépése jelentős mértékben rontja von der Leyen bizottsági újraválasztását a júniusi európai parlamenti választások során.

Kapcsolódó tartalom

„Az elnök tisztelettel és egyúttal sajnálattal veszi tudomásul Markus Pieper döntését, miszerint nem vállalja el kkv-követi megbízatását április 16-tól”

– idézi a Politico a bizottság szóvivője, az Eric Mamer által kiadott nyilatkozatot a Handelsblattra hivatkozva, amely először írt Pieper visszalépéséről.

A brüsszeli Politico hozzáteszi: nem ez az első komolyabb botrány a bizottság elnöke körül, amelyek együttesen rossz fényt vetnek kampányára a koronavírusjárvány idején kezdődött Pfizer-botránnyal kezdve – amikor kiderült, a bizottság elnöke sms-ben egyeztetett összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről az amerikai–német Pfizer–BioNTechhel, majd később törölte az üzenetváltást – egészen az október 7-i Izraelben bekövetkezett palesztin terrortámadásra adott elégtelen uniós reakcióig.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Bizottság kis- és középvállalkozások követének feladata kapcsolatot tartani a bizottság és az európai kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szervezetei között, a pozícióval bruttó 6 millió forintnak megfelelő fizetés jár. A botrány kirobbanásáról a Magyar Nemzet és a Mandiner is írt, a „Piepergate”-nek is nevezett botrány azt követően robbant ki, hogy kiderült:

Ursula von der Leyen szabálytalanul, két kompetensebb jelölt referenciáját is mellőzve jelölte párttársát a bizottsági pozícióra.

Pieper azzal védekezett – egyúttal Thierry Breton uniós biztost is kritizálva –, hogy szabályszerű és körülményes kiválasztási folyamaton ment keresztül, és a pártpolitikai csatározások miatt nem vállalta el végül a kinevezést. Ugyanakkor nem csak Breton volt az egyetlen, aki nem támogatta Pieper kinevezését, a bizottság látványosan nem zárt össze Ursula von der Leyen mögött a kérdésben, Pieper lehetséges kinevezését olyan magas rangú uniós tisztviselők is támadták, mint például Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Kiemelt kép: EPA/OLIVIER MATTHYS

Ajánljuk még