Időjárás

Jön a zápor és a jégdara

Morawiecki: A migrációs paktum lehet a dinamit, amely Európa közepén fog felrobbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes – mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

A volt lengyel kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt EP-listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.

Kapcsolódó tartalom

Morawieczki rámutatott: ma Európában három fő célkitűzés van, a biztonság, a jóléti állam fenntartása a gazdaság erőteljes növekedésével, valamint a „költséges” klímapolitika. Mint mondta, migrációs tényező nagyon fontos a kontinens biztonsága és védelme, és a jóléti állam fenntartása szempontjából.

„Ebben az összefüggésben világos, hogy az új migrációs csomag nem fog működni. Hatalmas turbulenciákat okoz majd, tulajdonképpen a willkommenskultur második verziójáról van szó”

– fogalmazott.

Morawieczki hangsúlyozta: Lengyelország nem akarta elfogadni az ukrán oligarcháktól a mezőgazdasági terményeket, mert destabilizálják a belső lengyel agrárpiacot. Rámutatott, hogy ez azért is volt fontos, mert fenn akarták tartani a közvélemény támogatását az ukrán ügy mellett.

Kapcsolódó tartalom

„Úgy vélem, hogy ez egy nagyon értékes ágazat, és ezt az Európai Unió területén belül kell fenntartanunk. A mezőgazdasági ágazat önmagában többletértéket hoz, nemcsak gazdasági értéket, hanem valami sokkal fontosabbat” – hangoztatta.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) és Mariusz Blaszczak védelmi miniszter beszédet mond az Egyesült Államoktól nemrégiben vásárolt Abrams harckocsikon szolgáló lengyel katonák előtt a Poznan megyei Biedrusko kiképzőközpontjában 2022. december 23-án. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

Az uniós zöldpolitikáról szólva elmondta, hogy a közelmúltban bevezetett szabályozások az alacsonyabb vagy átlagos jövedelmű tagállamok és lakosságuk, és a versenyképesség szempontjából is veszélyesek.

„Európában a teljes károsanyag-kibocsátás nyolc vagy kilenc százalékáért vagyunk felelősek. Tehát ha tíz százalékkal csökkentjük a kibocsátást, akkor Kínában ugyanabban az időben szénbányákat nyitnak, és ugyanoda dobja vissza az összes erőfeszítést”

– mutatott rá.

Szerinte Európa számára ez egy „negatív összegű játszma”, mert az ipar versenyképességét vesztheti.

„A közelgő európai választások tehát több szempontból is kritikusan fontosak, de abból a szempontból is, hogy megállítsuk ezt az őrületet, mert nem lehetünk a brüsszeli tisztségviselők ideológiai képzelgéseinek foglyai” – húzta alá Morawieczki.

Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi vezetője, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) listavezetője a beszélgetésen arra mutatott rá, hogy az Európai Bizottság egyfajta „trójai falóvá” alakította át az ügynökséget, hogy megfigyeljék, mit tesznek a tagállamok és a nemzeti hatóságok az illegális migráció megfékezésére, és hogy ellensúlyozzák azokat az intézkedéseket, amelyeket a tagállamok a határok védelme érdekében akarnak meghozni.

Azt is hozzátette, hogy a migránsok jogait védő civil szervezetek azzal a „hamis narratívával” működnek, miszerint „törvénybe ütköző a migránsok illegális határátlépésének megakadályozása”.

Véleménye szerint az új migrációs paktum „természetesnek veszi annak elfogadását, hogy a migránsok partra szállnak Európában.”

Felidézte, hogy a Frontex ügyvezető igazgatójaként a tengerből kimentett migránsok harmadik országokban történő partra szállását akarta előirányozni, de ez heves ellenállásba ütközött Brüsszel részéről.

„Reputációs kérdést csináltak ebből, a migránsokat Európába kellett vinni, annak ellenére, hogy az észak-afrikai partok közelében mentették ki őket a tengerből”

– jelentette ki.

Leggeri szimbolikus párhuzamot vont az uniós mezőgazdaság és a migráció kérdése között.

„Európai Bizottság azt mondja a migrációról, hogy nincs ok az aggodalomra, megteremtjük a szabad mozgást az EU-n belül, de van külső határunk. Ugyanezt mondják a kereskedelemmel vagy a mezőgazdasággal kapcsolatban is. Viszont azt az úgynevezett külső határt a bizottság fokozatosan lebontja” – mondta Fabrice Leggeri.

Kiemelt kép: Lengyel katonák szögesdrótkerítést építenek a Kalinyingrádi terület orosz exklávéval közös határszakaszon az északkelet-lengyelországi Szyliny település közelében 2022. november 16-án. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Artur Reszko)

Ajánljuk még