Aktuális

Szörfözők közé úszott be egy migránsokat szállító hajó az Egyesült Államokban

Kínai külügyminiszter: Irán képes felelősen kezelni a közel-keleti régióban kialakult helyzetet

Kína meggyőződése, hogy Irán nem szítja továbbá a közel-keleti régióban dúló feszültséget és képes felelősen kezelni a helyzetet, miközben őrzi szuverenitását – szögezte le Vang Ji kínai külügyminiszter iráni hivatali partnerével, Hosszein Amirabdollahiánnal folytatott telefonbeszélgetésén.

Vang ji az egyeztetés során – melyről a kínai állami média kedden számolt be – méltatta Teheránt, amiért nem vett célba régiós és szomszédos országokat.

Kapcsolódó tartalom

Irán szombat éjjel intézett drón-és rakétatámadást Izrael ellen, a művelet Teherán szerint válasz volt Izraelnek a síita állam damaszkuszi konzulátusa ellen végrehajtott csapására.

Vang Ji az iráni akcióval kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az korlátozott volt és önvédelmi célokat szolgált, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte a konzulátus elleni izraeli csapást.

Amirabdollahián elmondta, Teherán tisztában van a közel-keleti régióban uralkodó feszültséggel, melyet nem kíván tovább élezni.

Az iráni vezetés korábban szükségesnek és arányosnak nevezte az Izrael elleni támadást, mely ellen felemelte a szavát a többi között az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is, a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az Európai Unió (EU) pedig újabb, Teherán elleni szankciókat helyezett kilátásba.

Kapcsolódó tartalom

A kínai állami média tájékoztatása szerint Vang Ji hétfőn szaúd-arábiai partnerével, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal is egyeztetett, kiemelve, hogy Peking kész együttműködni Rijáddal annak érdekében, hogy elejét vegyék a térségbeli helyzet további elmérgesedésének.

Ál Szaúd reményét fejezte ki, hogy Kína tevőleges és fontos szerepet vállal majd e tekintetben, hozzátéve, hogy a királyság kész bővíteni a kommunikációs csatornákat Kínával az azonnali és feltétel nélküli gázai tűzszünet érdekében.

A gázai fegyveres konfliktus októberi kezdete óta Peking többször hangoztatta, kész támogatni a palesztin nép igazságos ügyét, valamint a kétállami megoldás mellett szállt síkra, továbbá mély megdöbbenését fejezte ki az izraeli hadsereg gázai civilek elleni támadásai miatt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még