Aktuális

Hatalmas lángok csaptak föl Koppenhága egyik legrégebbi épületében

Hatalmas lángok csaptak föl Koppenhága egyik legrégebbi épületében

Kigyulladt a dán főváros egykori tőzsdéjének történelmi épülete, a hatóságok a környező utcákat lezárták – közölte a dán rendőrség kedden az X közösségi oldalon.

A koppenhágai épületből – amely jelenleg a dán kereskedelmi kamara székháza – reggel sűrű füst áradt és hatalmas lángok csaptak föl, tornya pedig beomlott. A koppenhágai rendőrség szerint a területet még jó ideig lezárva tartják.

A tűz keletkezésének oka egyelőre tisztázatlan. Sérülés az első jelentések szerint nem történt.

Borzalmas képek ezek a tőzsdéről. Olyan szomorú. Egy ikonikus épület, amely mindnyájunknak sokat jelent. Ez a mi Notre-Dame-pillanatunk” – írta a dán védelmi miniszter, Troels Lund Poulsen az X-en, a párizsi Notre-Dame- székesegyház 2019-es részleges leégésére utalva.

A helyszínen készült videók tanúsága szerint a helyiek megpróbálták kimenekíteni a felbecsülhetetlen értékű műkincseket, festményeket az épületből.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé.

Ajánljuk még