Időjárás

Jön a zápor és a jégdara

A belga és a brit miniszterelnök is elítélte a brüsszeli konzervatív rendezvény betiltását

A belga és a brit miniszterelnök elítélte, hogy Brüsszelben egy kerületi polgármester betiltotta a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) című jobboldali rendezvényt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X üzenetküldő platformon elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a betiltást.

– Az önkormányzati autonómia a belga demokrácia egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. Politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, punktum! – szögezte le a liberális politikus.

Kapcsolódó tartalom

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek „rendkívül zavarba ejtők”, az ilyen lépések „ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának”.

A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart – hangsúlyozta.

Kapcsolódó tartalom

Megrökönyödésének és hitetlenkedésének adott hangot Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is,

akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen.

A kerületi polgármester által elrendelt tilalom ellenére a kivezényelt rendőrök nem oszlatták fel a már zajló konferenciát, a délután érkezőket – köztük Éric Zemmour volt francia elnökjelöltet – azonban már nem engedték be a rendezvény helyszínére.

Kiemelt kép: Alexander De Croo belga miniszterelnök nyilatkozik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója előtt, 2022. október 21-én. (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még