Aktuális

Ráckeresztúri halálos légibaleset: az akciókamera felvétele szerint a repülés 8. percében lehetett rosszul a pilóta

Joe Biden egyelőre kerüli a nyilvánosságot, és ez nem véletlen

| Szerző: hirado.hu
Joe Biden amerikai elnök szándékosan visszafogta magát a nyilvánosság előtt a hétvégi, Izrael elleni iráni támadásokat követően – ismerték el amerikai kormányzati körök. S vajon miért nem zárolja Washington az Irán számára továbbra is rendelkezésre álló 10 milliárd dollárt?

Amerikai és

izraeli szakértők éles vádakat fogalmaztak meg

Joe Biden amerikai elnök „bátortalan” Irán-politikájával szemben, miután Teherán a hétvégén hatalmas légitámadást intézett a zsidó állam ellen – írja a Fox News.

Halamas pénzösszeg a támadóknak

Az iszlám köztársaság szombaton első ízben hajtott végre közvetlen rakéta- és dróncsapásokat izraeli területek ellen. A drámai események miatt Izraelben többen is felszólították a Biden-kormányt, hogy változtasson az iráni ajatollahokkal kapcsolatos politikáján, amelyet az utóbbi időszakban az Iránhoz való, „visszafogott közeledés” jellemzett.

Kapcsolódó tartalom

„Ez egy masszív, példátlan és elfogadhatatlan stratégiai támadás volt Izrael ellen”mondta a Fox News Digitalnak Richard Goldberg, aki Trump korábbi elnök nemzetbiztonsági tanácsának tagja volt. „Óriási hiba lenne visszafogni Izraelt egy katonai megtorlástól, de az egyenesen őrültség, hogy továbbra is biztosítjuk 10 milliárd elérhetőségét Teherán számára.

Az elnöknek le kell zárnia az összes pénzt, amit Iránnak elérhetővé tett az elmúlt hónapokban!”

A múlt hónapban a Fox News Digital arról számolt be, hogy Biden nem Iránnal, hanem a teheráni rezsim ellenfeleivel szállt szembe – és eltekintett a pénzszűkében levő iráni gazdaságot sújtó szankcióktól. Mindeközben januárban az iráni rezsim által támogatott proxy terrortámadásban három amerikai katona halt meg Jordániában – jegyzi meg a Fox News.

Kudarcba fúlt módszer

Goldberg, az Alapítvány a Demokráciák Védelméért vezető tanácsadója hozzátette: „Ha az elnök gazdasági és diplomáciai válaszokat keres az iráni támadásra, három nyilvánvaló válaszlehetőség áll rendelkezésére: a 10 milliárd dollár zárolása, az olajszankciók végrehajtása és az ENSZ-szankciók érvényesítése. Ha Biden elkerüli ezeket a lépéseket, az nem az eszkaláció elkerülés, hanem folyamatos megbékélés.”

Yaakov Katz, a zsidó állam biztonságának és védelmének egyik vezető izraeli szakértője a Fox News Digitalnak szintén kiemelte:

Irán az izraeli államot ért tavaly október 7-i támadás óta mentességet kap a szankciók alól,

annak ellenére, hogy a megbízottjai: a Hamász, a Houthik és a Hezbollah folyamatos támadásokat hajtanak végre a zsidó állammal szemben.

Katz hozzátette: példátlan volt az Izrael elleni szombat esti, iráni támadás, mely megmutatta, hogy a Teheránnal szembeni, „feltartóztatás” és a szankciók politikája nem hatékony. Szerinte „a világnak sebességet kell váltania, és meg kell változtatnia azt a módot, ahogyan eddig próbált szembeszállni Iránnal.”

Sodródik az eseményekkel?

El kell kerülni, hogy Biden megszólalása még jobban felsrófolja a feszültséget – nyilatkozták a Politico című amerikai lapnak fehér házi tisztviselők. Joe Biden tehát „szándékosan visszafogta magát a nyilvánosság előtt a hétvégi, Izrael elleni iráni támadásokat követően, remélve, hogy a reflektorfényből való távolmaradása segíthet a helyzet deeszkalációjában” – írja a lap.

A Fehér Ház tanácsadói

vasárnap megvitatták annak ötletét, hogy Biden országos beszédet mondjon,

miután Izrael légvédelme semlegesítette az iráni erők 300 drón- és rakétakilövésének túlnyomó többségét – derül ki a Politico cikkéből. Csakhogy a tanácsadók úgy értékelték a helyzetet, hogy egy hangsúlyosabb elnöki szereplés, például egy televíziós beszéd valószínűleg csak fokozná a feszültséget, és provokálhatná Teheránt – mondta két, a lapnak nyilatkozó tisztviselő.


Ez a megközelítés továbbra is összhangban van azzal, ahogyan Biden a közel-keleti konfliktusra eddig reagált – írja Politico, hozzátéve: „Ám

időnként azt a benyomást is keltette, hogy az események foglya, ahelyett, hogy hivatalának hatalmát használná azok alakítására”.

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök hétvégi pihenését megszakítva tér vissza a washingtoni Fehér Házba 2024. április 13-án. A csendes amerikai (Fotó: MTI/AP/Pablo Martinez Monsivais)

Ajánljuk még