Aktuális

Népszerű az online értékpapírszámla

Feszülten figyeli a világ, hogyan reagál Izrael az iráni támadásra

| Szerző: hirado.hu
Feszülten figyeli a világ, hogy mit válaszol Izrael a szombati iráni támadásra. Vasárnapra virradóra Irán több száz drónt indított a zsidó állam ellen, de azokat gyakorlatilag mind sikerült ártalmatlanítani, még a becsapódások előtt. A nagyhatalmak egymás után figyelmeztettek, hogy Izraelnek az ellene indított támadás ellenére is óvakodnia kell a helyzet további eszkalációjától. Irán szükségesnek és arányosnak nevezte a támadást, de nem tervez további akciót. A világ hét legfejlettebb iparú országa és az Európai Unió szankciókkal akadályozná az iráni fegyvergyárak működését.

Több méter mély krátert hagyott maga után egy iráni rakéta, amelynek vasárnap hajnalban sikerült elérnie az izraeli Nevatim Légibázist. Az izraeli hadsereg közleménye szerint Irán, valamint a libanoni Hezbollah és a jemeni húszi lázadók szombat este összehangoltan indítottak támadást a zsidó állam ellen.

Kapcsolódó tartalom

„Irán és szövetségesei a támadásban megközelítőleg 350 drónt és rakétát lőttek ki Izraelre, amelyhez legalább 60 tonna robbanószert használtak fel” – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Vasárnap éjfél után Jeruzsálemben sárga fénycsóvákra figyeltek fel az emberek az égbolton. Több amatőr felvételen is megörökítették, ahogy

a vaskupola védelmi rendszer a levegőben robbantotta fel az iráni rakétákat.

A támadóeszközök többségét az amerikai, brit, francia és jordán vadászgépek és légvédelmi rakéták már azelőtt semlegesítették, hogy azok elérhették volna az izraeli légteret.
Az incidens után az ENSZ-ben rendkívüli ülést tartottak. A szervezet főtitkára a közel-keleti konfliktus kiszélesedésének veszélyére hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó tartalom

„A közel-keleti régió a háború szélére sodródott. A térségben élők a kiterjedt fegyveres konfliktus fenyegetésével néznek szembe, éppen ezért most a legszigorúbb önmérsékletet kell gyakorolnunk” –fogalmazott António Gutteres az ENSZ főtitkára.

Az iráni vezetők szerint a támadásuk jogos és arányos válaszlépés volt, amiért Izrael lebombázta a damaszkuszi konzulátusukat.

„Ha a nemzetközi közösség és az ENSZ biztonsági tanácsa nem hagyta volna figyelmen kívül Izrael korábbi agresszív fellépéseit, akkor az izraeli vezetők nem hagynának jóvá ilyen vakmerő tetteket. A támadásunkat elrettentésnek szántuk, de ha a zsidó állam újabb akciót indít ellenünk, akkor komolyabb válaszlépésre számíthatnak tőlünk” – figyelmeztetett Nasszer Kanaáni a perzsa állam külügyi szóvivője.

A legtöbb nyugati ország elítélte az iráni támadást.

A francia elnök szerint Irán válaszlépése azért aránytalan, mert ahelyett, hogy külföldön szemeltek volna ki egy izraeli érdekeltségű helyet, egyenesen a zsidó államra akartak csapást mérni. Emmanuel Macron ugyanakkor óva intette Izraelt az újabb támadástól. Azt még nem tudni, hogy az izraeli kormány milyen választ tervez adni az iráni akcióra.

Kapcsolódó tartalom

„Mindenkit arra kérek, nézzen magába és válaszoljon őszintén arra a kérdésre: mit tenne ő, ha hozzánk hasonlóan egyszerre négy irányból, drónokkal és rakétákkal érné támadás az országát? A történtek felérnek egy hadüzenettel, de mi önmérsékletet gyakorolunk, hiszen tisztában vagyunk a várható következményekkel. Megvizsgáljuk a lehetőségeket, de két dologról mindenkit biztosíthatok: nem akarunk háborút, ugyanakkor mindent megteszünk Izrael védelméért” –fogalmazott Jichák Hercog izraeli elnök.

Kapcsolódó tartalom

A világ hét legfejlettebb iparú országát tömörítő G7-csoport vezetői vasárnap videokonferencián tárgyalták meg a támadásra adandó válaszlépéseket. Az értekezleten az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy

újabb szankciókat terveznek Irán ellen,

annak drón -és rakétaprogramja miatt.

Kiemelt képen: A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Iránból kilőtt rakétákat semlegesít a légtérben, az ország középső részén 2024. április 14-én hajnalban. Fotó: MTI/AP/Tomer Neuberg

Ajánljuk még