Aktuális

Sok diák mumusa jön! A matekkal folytatódik ma az érettségi

Moszkva is reagált az iráni támadásra

Önmérsékletre szólítja fel Moszkva a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezi ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt – közölte az orosz külügyminisztérium az Izraeli elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban.

„Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet. Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel. Bízunk benne, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat. Fontosnak tartjuk, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájáruljanak” – olvasható az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett állásfoglalásban.

Simona Halperin moszkvai izraeli nagykövet vasárnap kijelentette:

hazája elvárja, hogy Oroszország elítélje az iráni támadást.

Reagálásában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: nem emlékezik olyan esetre, amikor az izraeli vezetés így tett volna az orosz területet ért ukrán csapások esetében.

Simona, emlékezhetne arra, hogy Izrael mikor ítélt el akár egyetlen csapást is, amelyet a kijevi rezsim mért orosz területekre. Nem emlékszik ilyenre? Én sem. De arra emlékszem, hogy izraeli tisztviselők rendszeresen nyilatkoztak (Volodimir) Zelenszkij (ukrán elnök) lépéseinek támogatásáról” – írta Zaharova a Telegram-csatornáján.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz szóvivő arra emlékeztetett, hogy Kijev „bűnös, terrorista akciói” következményeként évek óta civilek halnak meg és pusztul a polgári infrastruktúra.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter telefonon tájékoztatta orosz hivatali partnerét, Szergej Lavrovot „azokról az intézkedésekről, amelyeket Teherán hozott válaszul az iráni nagykövetség damaszkuszi konzuli részlege ellen április 1-jén végrehajtott – iráni tisztviselők halálát okozó – izraeli légicsapásra”.

A moszkvai közlemény szerint a felek rámutattak, hogy a további eszkaláció és az újabb veszélyes provokatív lépések a feszültségek növekedéséhez vezethetnek a térségben,

valamint hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy elejét vegye az ilyen forgatókönyveknek és megszüntesse a kiváltó okokat.

A két tárcavezető megismételte, hogy a Gázai övezetben Moszkva és Teherán egyaránt elvárja az azonnali tűzszünet bejelentését, az égető humanitárius problémák megoldását és a tárgyalások tartós feltételeinek megteremtését, az ENSZ határozataival összhangban.

Irán vasárnapra virradóra rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, válaszul arra, hogy izraeli repülőgépek április elején lerombolták az iráni konzulátust Szíriában.

A médiában megjelent értesülések szerint az iráni hadsereg 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, ezek túlnyomó többségét az izraeli védelmi erő még az ország légterén kívül lelőtte. A csapás elhárításában az amerikai és a brit hadsereg is részt vett.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még